INTERVIEW WITH THE VAMPIRE

“I want some more.”

Uf, še ena mojstrovina iz devetdesetih, še en moj top film iz tistega časa, za katerega sem ubijal in ga v kinu videl vsaj dvakrat. Prav spominjam se, da smo prvič gledali s fanti skupine Nude in da smo po ogledu enoglasno zaključili, da bi bili radi vampirji in da smo pravkar doživeli najboljši vampirski film vseh časov. Jp, Intervju za vampirjem, ki ga je mojstrsko posnel Neil Jordan, vroč po Igri solz, je res izgledal kot najboljši vampirski film vseh časov. Kot nek povsem drugačen vampirski film, kjer so vampiriji furali neko prav posebno karizmatično otožnost. Ne safer, kot ga fura idiotski Robert Pattinson v Twilightu, ampak neko tako veličastno depresijo, ki sem jo pri vampirjih na filmu zaznal prvič. Lahko bi rekel, da je Intervju z vampirjem film, kjer imajo vampirji človeške karakterne lastnosti in bi vsi po vrsti nujno potrebovali psihiatra. Torej film, ki gre izjemno globoko v vampirsko dušo in vampirja dejansko res oriše takega kot bi bil v resnici, se pravi zelo natančno, dodelano in povsem drugače od ostalih vampirjad, kjer so vampirji le krvoločne nočne pošasti in klišejski antijunaki neštetih grozljivk. Intervju za vampirjem je ubil vampirske filme in iz vampirja naredil karakter, kar je vrhunska ideja, ki iz filma res ustvari mojstrovino in izjemno kvalitetno dramsko grozljivko, ki kljub filozofiji ne pozabi na tisti pravi gotski horror, ki pošteno strese gledalca. Rekel bi, da dejansko sploh ne gre za grozljivko, ampak za globoko karakterno dramo, ki jo grozljivka povoha le v atmosferi, scenografiji in parih prizorih.

Jp, zgodba se začne z intervjujem, na skrajno bizaren in zabavno srhljiv način, kjer se novinar Christian Slater pomenkuje z vampirjem Louisom (Brad Pitt), ki mu pove, da že dvesto let ni več človek in gledalca popelje skozi svoj depresivno zakompleksan lajf, kjer je ves čas sovražil, da je vampir. Louis je vampir, ki noče biti vampir. Vampir v krizi identitete, ki Slaterju pojasni, da so križi, svete vode in Transilvanija le blodnje dementnega Irca. Kot sem rekel, Intervju z vampirjem ubije vampirski film in vse klišeje, ki so na razpolago. To je čista avantgarda, poetična grozljivka, ki premore tako dobre dialoge, da gledalec ne more verjeti, da sploh gleda vampirski film. Res mojstrovina, nastala po zloglasnem romanu Anne Rice, ki je napisala tudi scenarij, dejansko pa gejevska  ljubezenska zgodba med Louisom in njegovim kreatorjem Lestatom (Tom Cruise), ki ga pred ugrizom zapelje. Tako je, družba, Lestat je nor na Louisa, Lestat je ponosen, da je v vampirja spremenil prav njega, saj mu daje energijo in ga pomladi. In hej, celo hčerko si omislita, vsega dvanajstletno Claudio (Kirsten Dunst), še eno vampirko, ki bi rabila psihiatra, saj se ne more sprijazniti z dejstvom, da bo za vedno ostala punčka. Jp, tole je za današnje čase družinskega zakonika zelo aktualen film, saj v bistvu gledamo familijo dveh gejev, ki sta posvojila otroka. Šalo na stran, ti trije liki so res dodelani in taki, da se konkretno dotaknejo gledalca, ki čuti njihovo stisko in vse, kar se jim dogaja. Tako močnih likov v grozljivkah zlepa ne boste našli, tam so vampirji le površna zapeljiva bitja, ki pač pijejo kri, tukaj pa so bitja z dušo in srcem, kot v seriji True Blood, če prav pomislim.

Tom Cruise, ki resda ni bil priljubljena izbira fanov romana, ki so sanjali, da bi Lestata igral Rutger Hauer, ki je potem seveda ratal prestar, je vrhunski Lestat. Je dokaz, da lahko tudi povsem netipičen igralec enkratno odigra vampirja in utiša celo največje skeptike. Cruise raztura od začetka do konca, pa celo kanček viktorjanskega naglasa odfura, skratka, čista igralska perfekcija, ki se ji lahko klanja tudi Rutger Hauer, ki je bil seveda rojen za Lestata. Po drugi strani je dober tudi Brat Pitt, ki obvlada melanholijo in se izogne patetiki, ki ga je pokopala v bedariji Meet Joe Black. Večino časa je otožen, depresiven in zagrenjen, ko podivja, pa je ravno prav srhljiv in prepričljiv, da z njim ni šale. Cruise je boljši, toda Pitt je vseeno ravno pravšnji, da mu verjamemo in da smo z njegovo predstavo povsem zadovoljni. Da oba poseka takrat rosno mlada Kirsten Dunst, seveda ni treba posebej poudarjati. Tako zelo dobra je, da bi si zaslužila svoj film, svoj spin-off, kjer bi vsaj desetkrat siknila nepozabni in zajebano srhljivo: “I want some more.” Lik Claudie je zelo zahteven v svojih karakternih in emocionalnih preobrazbah, toda Dunstova ga odigra tako zelo prepričljivo in dodelano, da gledalec res pomisli, da gre za odraslo igralko, ujeto v telo najstnice.

In potem na sceno prikoraka Armand Antonia Banderasa, ki s platna odpihne Lestata, Louisa in Claudio. Ki je tako zelo karizmatičen in zlovešče seksi, da bi mu vrat nastavil tudi sam. Toda pozor, Armand ni le pozerski lik, Armand je prastari vampir, ki Louisa potrebuje za novo energijo, za pomladitev, kot stari gej, ki rabi mladega ljubimca. Ogromno je teh homoerotičnih for, le poštekati jih je treba v pravem kontekstu, pa je vse jasno. So pa prizori Armanda in Louisa brez dvoma eden izmed vrhuncev filma, še posebej v trenutku, ko je jasno, da bo Louis zavrnil Armanda in ko ta ugotovi, da ga je povozil čas in da bo nekoč vendarle umrl. Enako super so tudi sekvence na odru, ko se izakaže, da Armand in njegov vampirski kompanjon Santiago (izvrsti Stephen Rea) s pretvezo gledališke igre pijeta kri igralski ekipi in da igra torej ni le igra, ampak reality show, kot v odličnem in šokantnem filmu The Baby of Macon Petra Greenawayja.

Ma vse štima v tem jebeno dobrem filmu, ki poleg karakterno dodelane in dramsko globoke usode glavnih junakov, kot sem že povedal, premore tudi dovolj strašljive in dinamične prizore groze in akcije. Recimo takrat, ko se Lestat dokončno spre z Louisom in se vrsto let hrani le s krvjo krokodilov, ali takrat, ko se oba zabavata s temnopolto služkinjo Thandie Newton, ki ji seveda spijeta kri, če se prav spomnim. Res mi je fino pisati o teh klasikah moje filmske zgodovine, o filmih, ki so me resnično impresionirali, očarali in navdušili. O mojih top filmskih izkušnjah, ki jih je potem redkokdaj presegal kak drug film. Prav zato jih nočem gledati še enkrat, da ne pokvarim popolnega spomina in morda ne najdem kakih napak. Naj spomin ostane v devetdesetih, pri vizualno popolnem filmu, ki tudi dramaturško predstavlja čisti presežek žanra. In da ne pozabim, vlogo Christiana Slaterja bi moral igrati River Phoenix, ki je malo pred začetkom snemanja umrl, za Claudio se je borila Christina Ricci, Anne Rice pa je imela za Lestata, ki sta ga, če sem si zapomnil prav, zavrnila Jeremy Irons in Johnny Depp, v glavi tudi Johna Travolto. Jp, ko je videla avdicijo Toma Cruisea, je poštekala zmoto in mu poslala pisno opravičilo.

Ocena: 10/10

14 thoughts on “Interview with the Vampire (1994)

  1. Poleg coppolove Drakule najboljši sodobni vampirski film,medtem ko sta From Dusk Till Dawn in Carpenterjevi Vampires bolj zabavni grozljivi komediji,prva bolj Šundovska a druga bolj moderni western.

    Všeč mi je

  2. Pa spomnem se da se, tudi Buffy izganjalko vampirjev rad gledal,sem gledal prvi Blade pa me ni pritegnil.Somrak je pa zguba časa.Zna pa bit zanimiv Salem Lot od Stephena kinga,sam se bom prvo raje lotil knjige.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s