?????????????????????????????????????????

THE HOBBIT: THE BATTLE OF THE FIVE ARMIES

Tretji Hobbit je spektakularen zaključek briljantne trilogije. Veličasten, emocionalen, vizualno osupljiv in mogočen film, ki se tu in tam resda malce ustavi, toda kot celota prepriča, navduši in začara gledalca. Peter Jackson je master director. Peter Jackson ne snema le filmov, ampak dogodke. Peter Jackson je esenca tega, zakaj je treba iti v kino in odpotovati v neko drugo dimenzijo. Brez slabe vesti lahko rečem, da mi je Hobbit enako dober kot Lord of the Rings. To, kar je bil Lord of the Rings za prejšnje desetletje, je Hobbit za tole desetletje. Eden največjih filmov kar jih je. Tako zelo velik, da so ga morali posneti v treh delih. Nepozabna in dih vzemajoča izkušnja, ki se zgodi le enkrat v življenju. Zato je treba biti zraven. Če zamudiš, je bolje, da nehaš gledati filme.

The-Hobbit-Battle-5-Armies-16

Richard Armitage in Luke Evans sta kot Thorin in Bard spet enkratna. Tako zelo, da bi si zaslužila svoj spinoff. Evangeline Lilly in Aidan Turner nam kot Tauriel in Kili spet pokažeta, kaj je to prava ljubezen in nas emocionalno popolnoma zasužnjita. Martin Freeman je kot Bilbo Baggins itak za posvojit. Ko se pojavita Christopher Lee in Ian McKellen, Sauron in Gandalf, nas seveda useka tako močna nistalgija, da komaj dihamo. Ko znova vidimo, da sta v akciji tudi Orlando Bloom in Cate Blanchett, Legolas in Galadriel, pa smo itak nad oblaki. Omenjam le delček te legendarne ekipe, le delček popolne sestavljanke, ki bi ji lahko gledal vsako leto znova. Najprej Hobbita, potem pa še Lord of the Rings. Enega za drugim. Pač zato, da me rukne overdose in da do konca lajfa ne bi rabil nobenega drugega filma več.

635507215639097452-HTBOTFA-TRLR2-0005

Drugi Hobbit mi je bil še kanček boljši, prvega pa tretji preseže in, kot sem že povedal, veličastno zaključi drugo najboljšo trilogijo v zgodovini filma. Jacksonu taki spektakli, take osupljive pravljice, res ležijo. Ni ga režiserja, ki bi znal to bolj od njega. Prav zato se čudim, da so mu na začetku projekt vzeli in iskali druge režiserje, ki nalogi seveda ne bi bili kos. Jackson čuti in šteka Tolkienovo vizijo. Če bi šla na kavo, bi spila dva litra viskija. No, da ne bom predolg. Tretji Hobbit je film z veliko začetnico, je zaključek zgodbe, ki se je začela dve leti nazaj. Je film, ki ga morate nujno videti v kinu. In film, ki ga gledalec zlepa ne pozabi.

Ocena: 9/10

the_hobbit_the_battle_of_the_five_armies_2014-wide

49 thoughts on “The Hobbit: The Battle of the Five Armies

 1. Mah. Jaz bi dal filmu 6/10, če bi bil res res dobre volje. Še posebni efekti, ki naj bi bili dika tega filma, so preveč posebni za moj okus. Preveč sintetični. Film sam po sebi je kolaž kvaziepskih momentov, zlepljenih s filler materialom. Igra je (z redkimi izjemami) porazna, talenti neizkoriščeni, zgodba praktično neobstoječa, Jackson pa NITI MAL ne šteka Tolkienove vizije.

  Všeč mi je

 2. Pogledal, zelo dober film in ujel sem poanto zgodbe čeprav sem prva dva dela gledal površno; Torej kot sam film ni slab efekti štimajo mogoče pomanjkljiv scenarij, saj se večino filma bojujejo med sabo in ni kakih dialogov; Zelo dobra upodobitev zmaja;
  Vrhunski je zaključek, saj se konča identično kot se nato začne Gospodar prstanov.
  Nostalgijo sem dobil tudi pri Hugu Weavingu -Elrondu 😀

  Vsa čast Christopheru Leeju za odigrano vlogo; vem seveda da ni odigral bojevanja; (svoje scene je posnel v Londonu če se ne motim, pa so prilepili not)

  Za konec Gospodar prstanov mi je mnogo boljša trilogija je pa ta tudi ok;

  8/10

  Všeč mi je

 3. Hugo, tudi, itak.
  Pa na koncu, ko začnejo govoriti o Aragornu je tudi zakon. Ko vilinec Legolasu pove, da ga bo kmalu spoznal in da obeta 🙂
  Odlična nostalgija.
  Lee komaj stoji v resnici, itak da ni mogel tega divjanja posneti 🙂

  Všeč mi je

 4. Gledala v ponedeljek v kinu in bila res razočarana. Prva dva dela sta mi bla zelo všeč, ta tretji pa me je pustil povsem ravnodušno.. Kaj pa vem, mogoče sem preveč pričakovala, ampak mi je bilo preveč razvlečeno na čase, zgodba takšna, da si lahko v naprej predvidel, kaj se bo zgodilo, pa malo za lase privlečeno.

  Všeč mi je

 5. Eh. Saj sta dobra Freeman in Armitage kot Thorin, a žajfnice Legolas/Tauriel/Kili vseeno ne prebavljam.

  Alfrid tudi preveč spakljivo igral…zakaj so tako hitro rezali Stephena Frya kot župana ? Preveč na hitro in posiljeno povezava z GP na koncu, lahko bi dali namesto tega Thorinov pogreb ali Balinov obisk Bilba.

  Super tudi uvod, a teh 15 minut bi lahko dali v 2. film. Všeč mi je bila tudi škratja vojska.

  Film bi lahko shajal brez linčanja Alfrida, CGI scene v Dol Guldurju, trapastega skakanja Legolasa po kamnih in črvih, ukradenih iz filma Dune.

  Všeč mi je

 6. Počasi a vztrajno črpam tvoje znanje 😀 😀
  odkar prebiram tvoj blog (dobra tri leta) sem postal še večji navdušenec nad filmi! tenks

  No dohitel te pa ne bom nikoli, ker tako znanje o filmih kot ti mislim nima nobeden, niti Stefancic; LP

  Všeč mi je

 7. Mah. Meni je bila ze dvojka tako slaba, da sem skoraj vstala in sla ven iz dvorane, da mi ne bi bilo treba gledat zadnje pol ure.
  Po mojem je ful razlika, ce si bral knjigo ali ne, oz. ce si fajn Tolkiena ali ne. Mozno, da ce vzames film kot loceno enoto, je ok, ampak Hobbit od Tolkiena definitivno to NI. Je umetno razvlecena, prenapihnjena, skomercializirana in plitka akcijska trilogija. Tudi mene grozno moti ljubezenska zgodba vilinka/skrat, ker se mi zdi, da so jo vtaknili notri, da bi povecali stevilo gledalcev. Glede na to, da je 200 strani zgodbe razvlekel na enako dolzino filma, kot ga je posvetil gospodarju, je pac moral nekako zafilat cas. Kar se mi zdi totalno vlecenje denarja in podcenjevanje gledalca. LOTR film je mojstrovina, iz tega je pa naredil totalno packarijo – gledano iz stalisca same zgodbe, namrec. Hobbit je tako dobra zgodba, da bi si zasluzil dosti boljso ekranizacijo.

  Všeč mi je

 8. Velicasten ze je, point je v tem, da to ni izmisljena zgodba in da nas je vecina, ki nam filmi niso bili vsec, pricakovala cisto nekaj drugega. Mogoce sem slabo obrnila stavek; hotela sem poudarit, da to NI Tolkien, ne da ni ok film. Mislim, meni ni ok, ampak lahko si predstavljam, da ce nisi bral knjige, te navdusi kot akcija z efekti in bliscem in oh in sploh; iz tega vidika sigurno je velicasten.

  Boljsa fantazija od Hobita, hm; moram malo premislit. Rajsi bi dala primerjavo “boljsa ekranizacija knjige”. Bom pobrskala 😉

  Všeč mi je

 9. Star wars, recimo? Indiana Jones? Back to the future? Game of thrones? 😉 Btw kaksno mnenje/obcutke imas glede The phantom menace?

  Ja lih v tem je point; ne morem jemat filma kot loceno zadevo, ker pac ni. Je ekranizacija. Zdej ce bi si PJ sam izmislil zgodbo, bi bilo drugace. Tako se je pa slepal na ime Tolkiena. Ne najdem druge razlage. Jbg tecni fani romanov gor ali pa dol. Sej ni malo primerov, ko je bila zgodba kvalitetno prenesena na platno.

  Všeč mi je

 10. Ma to so stari, mislil sem od novih. Pa Indiana in Future nista ista špura. Ne mešat. Star Wars tudi dejansko ne.
  Phantom je najslabši Star Wars film v seriji. Ni slab, bi pa moral biti boljši.
  Saj štekam kako je, če si fan romana, ampak kot sem rekel, fani romanov so najbolj zajebana publika 🙂

  Všeč mi je

 11. Če za moment pustim to, da men film tud kot film ni v redu in da bi dejansko rajš vzel Narnijo, al pa recimo kak Spiderwick, mislm, da to rundo ni tolk fora v (prebrani) knjigi Hobit, temveč bolj v Jacksonovi prvi trilogiji, k je res izvrstna. Po moje so se podobn, kot se zdj počutm js, počutil fani originalne Vojne zvezd. Ko so izšli prequeli — k so bli men (takrat mulcu, k mu je to pomenu vstop v SW univerzum) kul. In so še zdej. Tko da priznam, da je pr men mogoče prsotnga mal tega negativnga biasa, nikakor pa ni to edini razlog, zakaj sm jezn na Jacksona in na njegovga Hobita …

  Všeč mi je

 12. Montebuba, čeprav je Taken res fantazijska pravljica, hehe, mi ni jasno, zakaj ga ti uvrščaš v isti žanr kot Hobbita 🙂
  Isto Jurski park. Povsem druge vrste film.

  Pepi, argument, da je Hobbit slab zato, ker je Lord of the Rings boljši, je tečno trapast.
  Spiderwick pa tudi meni super, prva Narnia isto.

  Všeč mi je

 13. Narnia, Spiderwick, Harry Potter, The Mummy, John Carter, Prince of Persia, Beowulf, Clash of the Titans, The Last Airbender, Seventh Son, The Sorcerer’s Apprentice, Immortals, Journey 2: The Mysterious Island, Snow White & the Huntsman, Hansel and Gretel: Witch Hunters, Jack the Giant Slayer, Percy Jackson: Sea of Monsters, Oz the Great and Powerful, Dracula Untold, The Legend of Hercules in recimo Maleficent, če omenim le nekatere.

  Všeč mi je

 14. Ne pravim, da je zanič, ker je LotR boljši. Pravim, da je zanič in da je LotR boljši. Vsakršne primerjave so (namerno) izzvane s strani Jacksona, ki je obe zgodbi (njuni nepremostljivi različnosti navkljub) vlil v isti kalup. Praviloma se strinjam, da so argumenti tipa “knjiga je bila boljša”, “prvi del je bil boljši (ker je prvi del)”, … tečni in v glavnem odveč, ampak tu gre za enega filmarja, ki si je izbral dve različni deli (dasiravno postavljeni v isto vesolje) enega avtorja in hotel posneti dva ista filma — vsled česar sem težko objektiven. Pa tudi, če sem; ni je matematike, po kateri bi si Hobiti zaslužili ocene v istem rangu kot LotR.

  Všeč mi je

 15. Ma, ne da se mi prerekat in dokazovat 🙂 pac, mamo razlicno mnenje, sej ni prepovedano 😉

  Tudi jaz vidim vzporednice s Phantom menace, zato sem te vprasala, kaj si mislis. Sej niti Hobit ni slab, bi pa lahko bil (ali celo moral bit) dosti boljsi.

  Meni se zdi GoT cisto postena primerjava, ceprav je pac serija, ne film. Postena, kvalitetna in dodelana ekranizacija zgodbe. To je to.
  (vsaj prve 3 sezone, zdej v 4. je ze malo skripalo 😦 )

  Všeč mi je

 16. Od nastetih sem gledala samo HP in Draculo, tako da ne morem ravno primerjat… HP je bil soliden, ceprav ni bil lih presezek. Dracula pa, ah, skoda besed (in casa in denarja za vstopnico).

  Všeč mi je

 17. Četrta je odlična, imo, kot celota meni morda najboljša. Je pa res, da je (in bo) čedalje več odstopanj od izvornega materiala. Peta bo, predvidevam, pokrila ogromno stvari, ki jih GRRM v knjigah sploh še ni obravnaval. Kako se bo to izšlo, ne vem.

  Všeč mi je

 18. Meni je bila cetrta premalo mocna… ne vem, zakaj. Mogoce ker so se prve tri posvetile osebnostni/custveni rasti in preobrazbi dolocenega lika, kar se mi zdi najboljsa stran GRRM pisanja. V cetrti pa je bilo po malo vsega pa nic izrazitega.
  Mi pa nobena ni slaba niti povprecna, niti dvojka.

  Knjig izjemoma nisem prebrala, oz. jih berem po koncani sezoni 😉 mi je nadaljevanka tako noro dobra (plus vsi preobrati tako sokantni in presenetljivi), da mi je zal, da bi si skvarila presenecenje in vnaprej primerjala, kaj je drugace v knjigi.

  Iztok na favorite karakterje pa kar pozabi 😛

  Všeč mi je

 19. ps. In s to preobrazbo lika spremeni tudi pogled gledalca… V prvi je bila najbolj izrazita Khaleesi, v drugi Tyrion (za tretjo ne bom nic rekla), v cetrti pa ni bilo nobenega takega. Oberyn se mi je zdel bolj varianta shooting star.

  In to mi je najbolj fascinantno pri GoT oz. Asoiaf, tej odtenki vsakega lika, noben ni samo dober ali samo slab (se Ned je imel bastarda, recimo).

  Liked by 1 person

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s