režija: Rajko Ranfl, igrajo: Irena Kranjc, Metod Pevec, Roman Goršič, Lidija Kozlovič, Sandi Krošl, Tanja Gobec, Majda Potokar

Verjetno edini slovenski film, kjer ima glavna junakinja na steni Jacka Nicholsona. Ne bom rekel, da tale filmček, tale zelo prepoznavna slovenska klasika, ki jo je po celi Jugoslaviji videlo več kot 200 tisoč ljudi, nima nekaj napakic, toda te niso usodne, saj gre za nepozabno mladinsko romanco, ki je iz glavne igralke Irene Kranjc s pomočjo antologijskega prizora v kopalnici naredila slovensko Brooke Shields. Lep prizor, nedolžen, čist, nežen, celo romantičen, ko se gleda v ogledalo in nasmiha, potem pa tak, da je konec sedemdesetih za vedno zaznamoval slovenski in jugoslovanski film. Danes bi bilo seveda drugače, danes bi režiserja za tak prizor linčali. Jebat ga, to so bila sedemdeseta, leta svobodne ljubezni, kjer se petnajstletna Jagoda in njen nekoliko starejši fant Dragi (Metod Pevec) za roke seveda prvič primeta v kinu. In pazi to, Jagoda je fanica opernega pevca Ladka Korošca, ki samo zanjo v garderobi zapoje delček Prodane neveste in ji podari avtogram. Aham, to so bili časi, ko so slovenska dekleta oboževala domače zvezdnike. In časi, ko najstnice niso bile tako naivne, da bi zaradi popularnosti tvegale svojo nedolžnost. Dober film, še vedno in za vedno. Mladinski, a ne komedija, marveč drama, zgodba o odraščanju, ali bolje rečeno, zorenju mladega dekleta, ki ves prosti čas namenja svojemu prijatelju Nejcu (Roman Goršič), ki ima težave z očetom. Jagoda bi lahko leta 1978 postala junakinja vseh slovenskih deklet, saj je ravno prav naivna, da ji verjamemo, in ravno prav pametna, da bi si jo lahko dekleta vzela za vzor.

Ocena: 7/10

4 thoughts on “Ko zorijo jagode (1978)

  1. Ampak res. Naj povem anekdoto: tista leta so zvezde, kot je bil Ladko Korošec, nastopali tudi po osnovnih šolah. Naša je imela (v bistvu jo še ima) eno tako ogromno za dobra tri nadstropja visoko avlo in oder, kjer smo imeli šolske proslave. za odrom je bil od leve do desne en tak krožni hodnik, kjer so bili vhodi na oder in na drugi strani vhodi v kabinete in kuhinjo. Nekoč je Ladko Korošec nastopal tudi na naši šoli, samo da se nam mulcem ni dalo mirovati na prireditvi v avli ampak smo se podili okoli. Tako sem med nekim takim lovljenjem švignil tudi v tisti hodnik in se na sredi zaletel naravnost v – Ladka! Ne spomnim se ravno, da bi mi zapel del Prodane neveste, imam pa še danes njegovo sliko z avtogramom. Edini v razredu!

    Všeč mi je

  2. No, to so bile pa moje prve filmske joške, ki sem jih videl. Pa še danes lahko rečem ene lepših. Sem tudi preveril njena leta, bila je stara 17 let. Film je bil pa zelo dober.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s