Še dva dni do najbolj pomembnega večera v letu. Kot vsako leto. Velik fan tega šova. Še vedno. Ne glede na karkoli. Če imaš rad film, moraš imeti rad Oskarje. Tu ni nobene dileme in debate.

Pa poglejmo, kaj bo letos najbolj zanimivo. In kaj je tisto, kar je najbolj prepričalo mene.

Najboljši film

Vsi filmi razen Boyhooda, so zelo dobri. Ne spomnim se, kdaj bi bil tako zelo navdušen. Prav zato je škoda, da najbolj prestižno kategorijo kvari tako povprečen film. Jp, dragi moji, Boyhood je odlična ideja in povprečen film. In to, da nagrajujejo idejo, mi je bulšit. Boyhood je kliše, je stokrat videna zgodba, je pač nadaljevanje špure trilogije Before. Ni napačen, ampak je pa daleč od mojstrovine kot meni večina. Če izberem favorita, je to seveda Whiplash, takoj za njim pa Selma. Oba filma sta enkratna, oba filma bi si zaslužila zmago. Žal nimata šans. Žal se lahko zgodi, da bo zmagal Boyhood. Če zmaga Birdman, prav tako super film, bom seveda zadovoljen in bom oprostil poraz Whiplasha in Selme. Na tretje mesto bi postavil zelo dobri The Theory of Everything, na četrto Birdmana, na peto American Sniper, na šesto The Grand Budapest Hotel, na sedmo pa The Imitation Game, ki ni slab, je pa slabši od prvih petih. In hej, kje so Interstellar, St. Vincent, Gone Girl, The Judge, Fury in recimo Nightcrawler?

Brody-Whiplash-1200

Najboljši glavni igralec

Udarila se bosta Michael Keaton in Eddie Redmayne. Keaton je vrhunski, toda Redmayne je še boljši. kdorkoli zmaga, bom zadovoljen. Benedict Cumberbach je ravno tako enkraten, isto pa lahko rečem tudi za Stevea Carella in Bradleyja Cooperja, ki pa bi ga vendarle lahko zamenjal Jake Gyllenhaal iz Nightcrawlerja, pa tudi Miles Teller iz Whiplasha in seveda David Oyelowo iz Selme, pa, uf, ja, Bill Murray iz St. Vincenta.

f9d9126a8ff4848b_TTOE_D19_06191_R1409353879.xxxlarge_2x

Najboljša glavna igralka

V tej kategoriji imam težave z Reese Witherspoon in Marion Cotillard. Obe se mi nista zdeli nič posebnega, pa tudi filma, kjer nastopata, nista ravno najboljša. Witherspoonova je bila lani boljša v The Good Lie, Cotillardova pa seveda stokrat boljša v La Vie En Rose in De rouille et d’os. Dejansko navijam za Rosamund Pike, pa četudi mi je jasno, da je bila Julianne Moore še boljša od nje. Julianne Moore v tej kategoriji res nima konkurence. Če ne zmaga, me bo res vrglo na rit. Pohvalim lahko seveda tudi Felicity Jones, ki je enkratno parirala Redmayneu.

gone-girl-679x350

Najboljši režiser

Verjetno bo zmagal Richard Linklater, čeprav bi moral Inarritu. Da zraven ni Christopherja Nolana za Interstellar, Ave DuVernay za Selmo in Damiena Chazelleja za Whiplash, je itak škandal, je pa fino, da je zraven Wes Anderson, ki je perfektno zrežiral The Grand Budapest Hotel.

birdman-alejandro-gonzc3a1lez-ic3b1c3a1rritu

Najboljši stranski igralec

Ethan Hwake je bulšit, ostali so super. Najboljši je seveda J. K. Simmons, ki mu oskar ne more uiti. Če bi mu, me bo vrglo po tleh. Vesel sem nominacije za Roberta Duvalla in seveda nominacije za Marka Ruffala, ki se je razvil v odličnega glumca. Pa kul je videti, da se vrača tudi Edward Norton, ki je v Birdmanu res enkraten.

movies-jk-simmons

Najboljša stranska igralka

Patricia Arquette je še večji bulšit kot Hawke. Tako zelo precenjena, da boli glava. Pa še zmaga se ji obeta. Je pa tole zelo uboga kategorija tudi na splošno. Mery Streep je v Into the Woods prav tako povprečna in celo zoprna. Nominirana zato, ker je Meryl, ne zato, ker bi bila res dobra. Bedarija, res. Še slabša je Laura Dern iz Wilda. Kaj hudiča dela med nominirankami, res nimam pojma. Lahko bi dali zraven kako Rene Russo iz Nightcrawlerja, jebemti no. Isti šmorn je Keira Knightley. Ni slaba, je pa daleč od vloge za oskarja. Očitno hočejo, da zmaga Arquettove le ne bo tako idiotska. Kot sem rekel, tole je porazno slaba kategorija, kjer je najboljša Emma Stone iz Birdmana. Vse ostale so brezveze.

emmastonebirdman

Za najboljšo pesem mora zmagati Glory. Če ne zmaga, je bolje, da to kategorijo ukinejo. Za izvirni scenarij mora zmagati Birdman, čeprav se bojim, da bo zmagal Boyhood. Za prirejeni scenarij je bitka res huda in skorajda ne upam pametovati, bi pa rekel, da navijam za The Theory of Everything in Whiplash. Pri animirankah se mi izjemno dopade Big Hero 6, sem pa zelo razočaran, da so osmodili The Lego Movie.

14 thoughts on “Oskarji 2015 napovedi in favoriti

 1. najboljši film: Birdman
  moška vloga: Michael Keaton
  ženska vloga: Julianne Moore
  stranska moška vloga: J. K. Simmons
  stranska ženska vloga: Patricia Arquette
  režija: Birdman
  izvirni scenarij: Birdman
  prirejeni scenarij: Inherent Vice
  filmska produkcija: Interstellar
  kinematografija: Birdman
  montaža: Whiplash
  mešanje zvoka: Whiplash
  kostumografija: Grand Budapest hotel
  posebni učinki: Guardians of the Galaxy
  maska: Grand Budapest hotel

  Keaton je boljši od Redmayne-a. Selma zelo soliden film, ni pa neki presežek. Enako tudi LEGO, precenjen da glava peče. Pa ti si edini ki serje čez PAtricio Arquette in Boyhood na sploh. Dobro smo razumeli, ti pač ni všeč, samo vseeno bodi malo bolj objektiven.

  Všeč mi je

 2. Glede Patricie in Boyhooda, nisem ravno edini, sem pa v grozni manjšini, kar tudi vedno poudarim in mi je jasno. Jebat ga, eden mora biti in povedati, kako zelo so vas nategnili s tem precenjenim filmom in njeno predstavo.

  Všeč mi je

 3. najboljši film: Boyhood – jaz bi si želel Whiplash ali Nightcrawler, ki pa ni med nominiranci
  moška vloga: Michael Keaton – bojim se, da bo dobil Eddie Redmayne, škoda za Jaka Gyllenhaala, ki je bil przrt
  ženska vloga: Julianne Moore
  stranska moška vloga: J. K. Simmons
  stranska ženska vloga: Patricia Arquette
  režija: Birdman – verjetno jo bo dobil Richard Linklater za Boyhood
  izvirni scenarij: Birdman – verjetno jo bo dobil Grand Budapest hotel
  prirejeni scenarij: Inherent Vice – verjetno jo bo dobil The Theory of Everything
  filmska produkcija: Interstellar
  kinematografija: Birdman
  montaža: Whiplash – verjetno jo bo dobil Boyhood
  mešanje zvoka: Whiplash
  kostumografija: Grand Budapest hotel
  posebni učinki: Guardians of the Galaxy
  maska: Grand Budapest hotel

  Všeč mi je

 4. Letos res huda konkurenca sploh v moških glavnih vlogah. Ravno danes sem gledala Teorijo vsega in Redmayne je res odlično upodobil Hawkinga. Malo me je spominjal na Daniel Day Lewisa v prav tako odličnem My left foot.

  Imam namen videti še Cumberbatcha, Birdman mi je pa v Cankarju žal ušel.

  Všeč mi je

 5. Evo končno je prišel ta dan,ko se talajo Oskarji.Moj dan,moje novo leto,moj božič,moje sve. Uživajmo rajši kot pa da skos nekaj šinfamo. Kot vedno komaj čakam in končno letos je spet malo suspenza okoli tega kdo bo pobasal glavne nagrade:film,režijo saj je letos blo vse kot pa predvidljivo.Najprej je zgledalo da bo vse pobral Boyhood,da Birdman nima šans sploh kol v hrbet so mu zabili Globusi ko so za najboljšo komedijo/mjuzikal razglasili Andersonov Grand Budapest Hotel. in poskrbeli za eno največjih presenečenj večera.No nato si je k sreči kasneje opomogel,ko so na vrsto prišli DGA,PGA,SAG in vsi so vzkliknili BIRDMAN BIRDMAN BIRDMAN.
  No zdaj pa je prišeč čas za resne poglede,ko je treba razkriti svoje karte in priliti malo olja na ogenj. Čas je za moje napovedi,kdo bo danes odnesel OSKARJA. I WILL TAKE YOU DOWN IZTOK,I WILL FUCKING TAKE YOU DOWN.Zmagal te bom ko sm te z Ang faking Leejem.Mogočew pa je res v nekem tretjem paralelnem vesolju za režijo pobral Steven Spielberg haha 😀

  najboljši film: Birdman
  moška vloga: Eddie Redmayne
  ženska vloga: Julianne Moore
  stranska moška vloga: J. K. Simmons
  stranska ženska vloga: Patricia Arquette
  režija: Richard Linklater-Boyhood
  izvirni scenarij: Grand Budapest Hotel
  prirejeni scenarij: The Imitation Game
  Production Design: Grand Budapest Hotel
  kamera: Birdman
  montaža: Whiplash (ali Boyhood) Nagibam se k Whiplashu
  mešanje zvoka: Whiplash
  montaža zvoka:American Sniper
  kostumografija: Grand Budapest hotel
  posebni učinki: Interstellar
  maska: Guardians of the Galaxy
  animiran film:Big Hero 6
  tujejezični film:Ida
  docomunetary feature:Citizenfour
  original score:The Grand Budapest Hotel
  original song:Glory-Selma

  Zdaj pa še moje želje.Kako bi jaz glasoval če bi imel tisto glasovnico v rokah in za katere bom stiskal pesti.

  najboljši film: Whiplash
  moška vloga: Michael Keaton (pa ne zato ker je boljši od Eddija ampak zato ker je Michael Keaton in je to res njegova zadnja sijajno priložnost za Oskarja.Eddie jih ima 30-on bo imel še zelo veliko šans da ujame tako dobro vlogo.Že naslednje leto ima s Hooperjevo biografijo o prvi transeksualki) p.s: Bi pa v resnici glasoval za Chaning Tatuma če bi bil nominiran pa je akademija spregledala njegovo vrhunskost haha 😉 🙂
  ženska vloga: Rosamund Pike-ker mi njene scene kidar nebojo šle iz glave sploh tista v avtu-cool girl scena pa ker je genij večji od Stephen Hawkinga 🙂
  stranska moška vloga: J. K. Simmons
  stranska ženska vloga: Patricia Arquette
  režija: Richard Linklater-Boyhood
  izvirni scenarij: Nightcrawler-bi si zaslužil veliko več nominacij kot pa tole eno…škoda najmanj gl.moška vloga za Jakea,režijo ali pa najboljši film tudi Gone Girl bi moral nabasat več kot samo eno.
  prirejeni scenarij: Inherent Vice
  Production Design: Grand Budapest Hotel/Into the Woods
  kamera: Mr.Turner/Ida
  montaža: Whiplash
  mešanje zvoka: Whiplash
  montaža zvoka:Birdman-nevem kam spada to bobnanje Antonia Sancheza v ozadju pod mešanje ali montažo jebiga 🙂
  kostumografija: Inherent Vice-daleč najbolj zanimivi kostumi.Škoda da je ta kategorija vedno rezervirana za kostumske drame,včasih bi morali iti malo ven iz tega okvirja
  posebni učinki: Interstellar-ni dileme-2 besedi: Black Hole
  maska: Guardians of the Galaxy
  animiran film:The Tale of Princess Kaguya-Isao Takahata je skoraj tako dober animator kot Hayao Miyazaki.Plus Isao bi moral biti nominiran za režijo za tale animirani film.
  tujejezični film:Leviathan ali Wild Tales
  docomunetary feature:Citizenfour
  original score:Interstellar-Hans Zimmer
  original song:EEEEEEEEEEEEEEVERYTHING IS AWESOMEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE-DEFINITIVNO PESEM LETA NASPLOH 🙂

  Zdaj pa gre zares še 2 uri 54 minutk in 42 sekund 🙂 ENJOY

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s