MAD MAX: FURY ROAD

Začnimo s prvimi tremi filmi, da osvežimo spomin.

https://iztokfakinggartner.wordpress.com/2014/09/10/mad-max-1979/

https://iztokfakinggartner.wordpress.com/2014/09/11/mad-max-2-the-road-warrior-1981/

https://iztokfakinggartner.wordpress.com/2014/09/12/mad-max-beyond-thunderdome-1985/

Okej, zdaj pa na minuse, na stvari, ki so mi dejansko pokvarile film. Tom Hardy je fajn dečko, ampak za Maxa mu manjka karizma. Za Maxa ni dovolj dober, zanimiv, prepričljiv in markanten. Manjkal je stari dobri Mel Gibson. Brez njega zame pravega Maxa ni in pika. Max brez Gibsona je kot Indiana Jones brez Harrisona Forda, jebemti no. Preveč ikonska vloga, da bi jo lahko igral kdo drug. Ko sem videl vse tiste noro dobro trailerje, sem na Gibsona pozabil. Ko sem videl Hardyja, pa sem Gibsona začel močno pogrešati. Hardy še vedno misli, da igra Banea iz Batmana. Na glavi predolgo časa nosi masko, njegov glas pa je preglobok in tak, kot da bi ga ves čas snemali v straniščni školjki. In pazi to, ko masko sname, rata preveč nevrotičen, zmeden in tak, kot da se je znašel v napačnem filmu. Verjetno tudi zaradi pohitrenega prikaza dogajanja, ki je sprva kul, kmalu pa rata tečno, zoprno in moteče, saj traja predolgo. Prva dva Maxa sta bila legendarna, četrtega sem pozabil že pol ure po ogledu. Četrti Max je zame nekaj podobnega kot tretji. Je precej prazen, dostikrat sila neprepričljiv in nabit s slabo dramaturgijo, kjer tudi pobrita in osmojena Charlize Theron nima pravega dometa. Je pa zanimivo in seveda blesavo, da je Max, če prav pomislim, v drugem planu. Skoraj vsi ga zasenčijo. Skoraj vsi mu ukradejo šov. Tudi vse tiste bejbe (Zoe Kravitz, Rosie Huntington-Whiteley, Riley Keough, Abbey Lee, Courtney Eaton), ki so itak le za okras. Okej, George Miller, ki se je spet vrnil pred kamero, resda obvlada akcijske prizore in vizualizacijo, kjer se mora Maxov konvoj ves čas gibati, če hoče preživeti, toda to ni dovolj za dober film. To ni dovolj za legendarnost prvih dveh Maxov, ki sta jebena klasika. Film dejansko zares zaživi šele v zadnjih sekvencah, kjer je akcijski tobogan, kjer Maxa in Theronovo lovijo podivjani norci masterminda Nesmrtnega Joeja, ki ga igra stari znanec Hugh Keays-Byrne, res neverjeten, toda kaj, ko je potem vsega konec in se gledalec počuti precej praznega. Novi Max je perfekten akcijski stampedo. Je adrenalinski šus in akcijska pustolovščina v pravem pomenu besede, toda celota me ni prevzela. Celota je površen in premalo legendaren film, ki bi ga lahko rešil le Mel Gibson. Res škoda, da so ga zamenjali in da novega Maxa niso posneli že deset let nazaj kot je bilo sprva v planu.

Ocena: 6/10

635560680919636292-MAD-MAX-FURY-ROAD-MOV-jy-1019-

10 thoughts on “Mad Max: Fury Road

  1. nekako tako sem ga jaz videl, ampak 6/10 :S
    sam Max-Tom Hardy (film Locke je bil njegov labodji spev) res ni bil nevem kaj, ampak dogajanje in tempo v filmu je bil kino užitek.

    Strah me je ogleda vsaj prvih dveh Maxov, če so bili res tako dobri.
    Še sreča mi Gibson ne odgovarja pretirano sploh po tistem filmu “Kaj ženske mislijo” in režiji Kristosovega pasiona, ki si ga sam tako zelo prehvalil. Tako, da bo to vrjetno ostal najboljši Mad Max 😀

    Všeč mi je

  2. Škoda ker ni Mela saj se je režiser očitno bal da ne bo nihče hotel gledati pobesnelega fotra Maxa.Zakaj pa ne saj sta zadnja dela Rockyja in Ramba zelo blizu originalu pa četrti Indiana Jones ni švoh,takisto ne zadnji Die Hard četudi poden v primerjai s prvimi štirimi ampak Brucea willsa kot Johna Mclanea ne uniči niti Ed Wood nii Uwe Boll.Aja pa zadnji Terminator bo spet z Arnijem ki igra postaranega kiborga.

    Všeč mi je

  3. Mel je očitno res ratal prestar za to sranje, kot radi rečemo. Še bolj pa je po moje ključno to, da ni več aktualen, saj si je zjebal kariero s svojimi izpadi in se je Miller ustrašil, da ne bo povlekel gledalcev. Mel je bil v planu mnogo let, a so bile težave, take in drugačne, projekt pa je padel v vodo. Jp, Arnold se letos vrača v Terminatorju, a bojim se, da prav tako ne bo potegnil raje. Je pa res, da je bil prejšnji del, ko ga ni bilo, totalno zanič.

    Všeč mi je

  4. Slabši od trojke in štirke zagotovo ne bo saj se bo navezal samo na prva dva dela.Tudi za novega Maxa mislim da precej ignorira tretji del če ne celo tudi drugega.

    Všeč mi je

  5. Mad Max:Fury road je kot poglavje Mad Max frašize in ni nadaljevanje. Samo dogajanje itak traja samo par dni (pač to njihovo potovanje od točke A-B-A) tako da ga lahko dojameš prej, vmes….vsak si interpretira po svoje. Mel pač ni več priljubljen in tudi meni se zdi logično da so izbrali drugega igralca, ker bodo posneli še tri dele, kar nanese vsaj 10 let v prihodnost – si predstavljate Mela čez 10 let. Sej ne da ne bi znal igrati, ampak Millerjevi standardi potrebujejo mlajšega igralca, za vse stunte, ki jih igralci izvajajo med snemanjem (če si je morda kdo ogledal behind the scenes, vsaka jim čast) kar se tudi vidi na končnem izdelku, ker ni tistga občutka, ehh to je tako in tako samo zeleno platno in računalnik. Zato tudi spoštujem Georga in njegovo umetnost ter trdno delo, ki ga je on z ekipo vložil v ta fantastičen film. Hardy je imel res težko nalogo in tu smo dobili malce občutka kakšen je in bo lahko v prihodnjem filmu še bolj zasijal. Meni je bil zakon (on in film), vsakemu svoje 😉 vsem pa res ne more biti vse všeč 🙂

    Všeč mi je

  6. Štekam tvojo poanto glede Mela, ampak eni filmi se pač potem ne posnamejo in pika. Bosta pa druga dva gotovo prej kot v desetih letih, saj je treba zdaj izkoristit popularnost. Če bodo čakali deset let, bo pa tudi Hardy prestar 🙂

    Všeč mi je

  7. Še tri nadaljevanja 🙂 naslednji pride čez dve leti: Mad Max: Wasteland. Obdobje 10ih let sem mislila pač za vse filme skupaj…Meni je pa super da se franšiza osveži in približa novim generacijam, sploh zato ker je bil meni osebno Fury road vrhunski. Ampak to bo vedno tako: kateri Mad Max je boljši Tom ali Mel, kateri Joker je boljši Heath, Jack ali Jared…če veš kam merim…Bom debato raje zaključila, ker se da tukaj zaviti še v kakšne napačne vode. 🙂

    Všeč mi je

  8. Tudi jaz razočaran nad četrtim delom Maxa.Max je preveč v ozadju popolnoma ga zasenči Charlize Theron.Drugač je pa film polno akcije , da komaj slediš dogajanju.Že dolgo nisem gledal filma z toliko akcije na enkrat ,če sploh kdaj.Ni problema ,da Maxa ne igra Gibson Hardy je preveč v ozadju kot ,da igra stransko vlogo in ne glavno.Z tvojo oceno filma se kr strinjam.

    Všeč mi je

Komentiraj