Jup, na letošnjem Grossmannu bo spet overdose, saj pride še ena legenda. Udo faking Kier, kralj grozljivk in tako zelo posebna faca, da človek komaj verjame. V petek, ko bo z njim tudi javni pogovor, se mu bodo poklonili z dvema odličnima filmoma, ki ju bom zdajle recenziral za ogrevanje.

FLESH FOR FRANKENSTEIN

Ena izmed najbolj brutalnih, originalnih in grotesknih inačic znane teme, kjer hoče baron Frankenstein ustvariti novo raso, superiorno nadraso Srbov. Ja, prav ste slišali, znameniti doktor Frankenstein (odbiti Udo Kier) za dele svoje pošasti išče postavne Srbe. Take prave, pohotne in odločne. Take, ki jih je leta 1973 poosebljal mladenič Srdjan Zelenović, sicer tudi eden izmed akterjev filma Nedostaje mi Sonja Heine, ki ga je Paul Morrissey posnel skupaj s Karpom Godino, Tintom Brassom, Milošom Formanom, Buckom Henryjem in Dušanom Makavejevom. In ko ga najde ter obglavi, se začne žur, saj se istočasno ukvarja tudi z žensko pošastjo, ki naj bi mu rojevala otroke. Tako je, doc tokrat ne rabi dveh filmov, saj vse opravi v enem šupu. V svojem osebnem, perverznem in morbidnem šovu, kjer pošastko tik pred oživljanjem zverinsko poseksa v luknjo v trebuhu. V orjaško brazgotino, ki jo razpre in uživa. Kot tipi v Cronenbergovem Trku, ki jih brez našega filma sploh ne bi bilo. In potem so tu še njegova žena (Monique Van Vooren), njegov debilni služabnik (Arno Juerging), mladenič (Joe Dallesandro), ki mora seksati z njegovo ženo in pozabiti na dejstvo, da se pred njegovimi očmi sprehaja njegov na novo rojeni najboljši prijatelj, ter doktorjeva čudaška otroka, ki za sam konec hranita svojo neizpolnjeno fantazijo. In pozor, film ima kljub temu tisti pravi gotski šarm. Neko prav posebno fatalno privlačnost, ki jo ves čas spremlja enkratna glasbena spremljava. Domiselni dotik Andyja Warhola, kjer celo človeško drobovje izgleda kot čista avantgarda. Zanimivo, glede na to, da je bil eden izmed producentov celo Carlo Ponti. Škoda, da ni Sophia Loren sprejela vloge doktorjeve žene. Če bi jo, bi dobili najboljši film vseh časov.

Ocena: 8/10

Udo

flesh-for-frankenstein-1973-001-udo-kier-and-assistant-with-corpse

FLESH-FOR-FRANKENSTEIN

BLOOD FOR DRACULA

Grof Dracula jo mahne v Italijo, da bi si poiskal devico, katere kri lahko reši njegovo kariero. Ravno prav blesavi Udo Kier, ki je leto dni prej igral tudi doktorja Frankensteina v Morrisseyjevem filmu Flesh for Frankenstein, je grof Dracula, depresivni, upadli in brezvoljni Romun, ki je izgubil smisel. Ki se mu ne ljubi več loviti žrtev. Ki hoče za vedno zaspati v svoji lepi krsti. In potem ga predrami njegov služabnik Anton (Arno Juerging, nič manj čudaški služabnik v prej omenjenem Frankensteinu), ki mu pojasni, da morata v Italijo, kjer živijo verni ljudje, pri katerih zagotovo živi cela kopica devic. In punc, sicer hčera nič hudega slutečega Vittoria DeSice (ja, prav ste prebrali, znani italijanski režiser igra drobno vlogo v produkciji Andyja Warhola), je resnično veliko. Esmerlanda (Milena Vukotić), Saphiria (Dominique Darel), Rubinia (Stafania Casini) in Perla (Silvia Dionisio). Štiri dekline, ki jih tako ali drugače osvaja hišni služabnik Joe Dallesando. In štiri uganke, katera izmed njih je devica. Štos je namreč v tem, da grof nujno rabi kri device, saj ga matrajo prebavne motnje in po pitju kri nečiste ženske bruha kot vidra. Nadvse originalna, ravno prav ogabna, malce premalo navihana in v maniri Mesa za Frankensteina narejena vampirijada, ki ji zlepa ne boste našli para.

Ocena: 8/10

600full-blood-for-dracula-(andy-warhol's-dracula)-screenshot

1291964233

BloodforDracula19744_zps2ae5f458

3 thoughts on “Grossmann 2015: Ogrevanje za Uda Kierja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s