STRAIGHT OUTTA COMPTON

Evo ga, biopic o NWA, o tisti rap skupini, ki je spremenila svet in za vedno zaznamovala tudi mojo rano mladost. Moj film. Gangsta rap na velikih platnih. Več od tega ni. Ice Cube (O’Shea Jackson Jr.), Dr. Dre (Corey Hawkins), Eazy E (Jason Mitchell), Mc Ren (Aldis Hodge) in DJ Yella (Neill Brown Jr.), štirje mulci iz Comptona, ki so za zmeraj spremenil hip hop in se zapisali med legende že konec osemdesetih. Je pa zajebano, ker ne moreš vedeti kaj je prava resnica. Vsak čveka po svoje, vsak bi rad zgodbo in legendo obrnil po svoje, vsak bi bil rad glavni po svoje. Faking Rashomon, jebemti. Še posebej če dodamo še Jerryja Hellerja (Paul Giamatti) in seveda Sugea Knighta (R. Marcos Taylor), ki je itak zajebal cel hip hop. Knight je v hip hop prinesel kriminal. Knight je zabrisal mejo med gangsta rapom in pravimi gangsterji. Tako zelo, da sta na koncu padla celo TuPac in Biggie. Ko smo že pri TuPacu, tudi v tem filmu ga je nekaj. Ravno prav, da gledalec ujame njegovo legendo. Še posebej v prizoru, ko mu Dre prinese podlago za California Love, za to jebeno klasiko rapa.

Dve uri in pol film mine kot bi trenil. Z lahkoto bi lahko gledal še dve uri. Tudi zato, ker marsikaj manjka, ali še bolje, marsičemu se režiser F. Gary Gray ne posveti tako kot bi bilo treba. Če slišimo No Vaseline, diss, s katerim je Ice Cube sesul NWA, zakaj za hudiča ne slišimo tudi Real Muthafuckin G’s, s katerim je Eazy E sesul Dreja in Death Row. Ko smo že pri Easyju, zakaj nam pokažejo tako zelo malo njegovega uspeha po razpadu NWA. In seveda, zakaj praktično zamolčijo, da je Mc Ren pomagal napisati skoraj vsa besedila, DJ Yella pa pomagal producirati skoraj vso glasbo. To ni fer odnos. To je dokaz, da sta bila producenta Dr Dre in Ice Cube res egotripa pri snemanju tega filma. Po drugi strani sem vesel, da ne pozabijo na The D.O.Ca, tega ghostwriterja, ki si je s hudo prometno nesrečo zajebal obetavno kariero in je bil prav tako cowriter mnogih NWA besedil.

No, da ne bom preveč težil. Straight Outta Compton je super film. Je testament nekega časa, ki sem ga vsaj po tvju doživel tudi sam. Je rojstvo gangsta rapa, ki ga je sicer že nekaj let prej na zemljevid postavil Ice T. Je živahen, dinamičen, gledljiv, zanimiv in karizmatičen film. Pa šokantno dejstvo razkriva. Dejstvo, da se stvari do danes, kar se policijskega nasilja nad črnci tiče, niso spremenile. Takrat je bil aktualen Rodney King, zdaj je Ferguson in še kaj. Grozno, res. In prav gangsta rap je vedno opozarjal na te reči. Resda precej direktno in grobo, a ravno zato učinkovito in iz prve roke. Fanom gangsta rapa in NWA film resda ne ponudi nobenega novega infa, ponudi pa super nostalgijo in spomin na čase, ko se je delal rap z jajci. Moji časi, ko sem okoli skakal s sončnimi špegli in kapuco ter nabijal NWA, Ice Tja, Public Enemy in Run Dmc.

NWA so bili moja scena. Skupaj in solo. Totalni carji. Tudi zato je tale film moj osebni praznik, tudi zato sem bil do njega precej strog. Pričakovanja so izpolnjena. Kljub minusom, ki jih prekrijejo dobre reči, med katerimi je tudi mlada igralska ekipa. Dobro, Corey Hawkins je resda prelep za Dreja in bi lahko igral Denzela Washingtona, je pa O’Shea Jackson Jr. pljunuti foter, kar je itak fukjeno do konca. Redki glasbeniki dobijo tako dobre filmske poklone. NWA so si ga seveda več kot zaslužili.

Ocena: 8/10

8 thoughts on “Straight Outta Compton

 1. Ej Iztok, daj malo razloži (glede na to, da si mojster filmske scene) koliko možnosti ima film SOC da bi recimo osvojil Oscarja, za katere kategorije bi lahko bili nominirani? Je sploh možno da osvojijo Oskarja? Povej mi še ali je bil tisti box office v prvem tednu izjemen ali povsem običajen? Potem pa mi še povej približno koliko se ponavadi pričakuje box office za take filme (govorim po tem, ko je že vsega konec) se pravi zanima me, če je možno, da ob koncu presežejo 300M?

  Všeč mi je

 2. Mislim, da za oskarja nimajo šans. Box office v prvem tednu je bil noro dober, rekorden za film, ki ima oznako R. Nihče ni pričakoval tako visokega po moje. 300 po celem svetu itak, samo v ZDA pa ne. Med 150 in 200 po moje. To je seveda izjemno dober razultat za tak film.

  Všeč mi je

 3. Praviš, da ni šanse :/

  Ampak zdajle gledam kategorije in vidim tole:

  Best Documentary Feature
  ‘Oscar for Best Documentary Feature’ is for films based on real life.

  Ne vem zakaj nebi mogli osvojiti Oscarja za to kategorijo? Grem staviti, da je v tej kategoriji daleč najboljši? Je možno, da bodo nominirani v tej kategorijo?

  Samo 150-200M :/ Nekaj sem videl, da je Eminem s svojim filmom 8Mile naredil 230M Box Offica, kar naj bi bil rekord za tovrstne filme. Upam, da vsaj ta rekord podrejo, ker si to absolutno zaslužijo.

  Všeč mi je

 4. Damn sem mislil, da spada pod tisto kategorijo. Potem pa res nimajo šans, kot kaže :(. Zaslužili bi si oskarja ali pa vsaj nominacijo če drugega ne. Jaz vedno gledam podatke za celi svet, kar se tiče filmov 🙂 Glede albumov pa je seveda drugače. Upam, da podrejo rekord.

  Všeč mi je

 5. Super film je minil kot , da bi rekel keks.Suge je res same pizdarije prinašal.Čudim se ali pa je imel tako srečo , da ga niso pihnili.Videl pa tudi nekaj novega vsaj tako sem jaz to dojel.Skoz sem mislil , da je Eazy bil prvi maderfaker pri NWA očitno sem se zmotil koliko sem jaz to zdaj dojel je bil Cube tisti prvi mamojebec.
  Tudi jaz sem pričakoval komad Real Muthafuckin G’s , ko je Eazy dobil po gobcu od Suga.
  Ta komad je nuja v tem filmu in so ga tukaj fanj posračkal.Torej hočeš reči , da je večinoma komadov napisal Ren in večinoma sproduciral Yella in ne Dre?Na kakšen način pa se je to zvedelo?
  Kot sem jaz dojel sta bila Eazy in Jerry glavna krivca , da je NWA razpadla zaradi ne pravilno razdeljenega denarja med ostali člani?Drugače pa mi je bil film všeč sem prav užival , ko sem ga gledal.

  Všeč mi je

 6. Seveda se strinjam.Ja bi bil drugačen.Kot si sam napisal preveč se je film sukal okoli Cuba in Dreja.
  Tole sem še prej pozabil napisati ful me je pri srcu stisnilo , ko so v filmu prikazali kako uničujejo LP plošče cdje in kasete.Fak no ne moreš tega počet.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s