2dtnqtj

MONTY PYTHON AND THE HOLY GRAIL

Opisati ne znam kako zelo sem vesel, da je Cineplexx včeraj to klasiko zavrtel v kinu. Na štirideseto obletnico seveda. Da sem bil sam v dvorani, ker pač živim v državi samih debilov in lenuhov, ne bom nabijal, ker je bilo pričakovano in jasno že ko sem videl napoved. Folk pač ne jebe klasik. Folk je raje doma in drka pred računalniki. Ali pa si izmišljuje, da ni vedel, da film sploh vrtijo. Folku klasika v kinu ne pomeni nič. Meni pomeni orgazem, jebat ga. In tu se resnični filmoljubi ločimo od tistih, ki ta naziv furajo samo za imidž. Dovolj ranta, gremo k filmu, ki je še vedno prekleto zabaven, odštekan, absurdno genialen in tak, da ga lahko samo občuduješ in legendarni ekipi vedno znova stisneš roko za ideje. Cela kopica prizorov je ponarodelih, Monty Python pa so itak del moje filmske vzgoje, kar pomeni, da sem velik fan od dneva ena. Režiserja Terry Gilliam in Terry Jones se nista najbolj ujela, glavni igralec Graham Chapman je bil nenehno pijan in se niti teksta ni zapomnil, budžet pa je bil tako majhen, da kultna finta s konji ni bila del scenarija, ampak nujno zlo. The Holy Grail je čisti anarhizem, parodija prve klase, napad na vrednote Zahoda in film, kjer bi prišlo tudi Brechtu. Močno pred časom. Pogumen, za vedno zabaven in tako zelo nor, da mu gledalec še danes komaj sledi.

Ocena: 8/10

monty-python-image-1

22 thoughts on “Monty Python and The Holy Grail (1975)

  1. Da sem bil sam v dvorani, ker pač živim v državi samih debilov in lenuhov, ne bom nabijal, ker je bilo pričakovano in jasno že ko sem videl napoved.

    Kako si pronicljiv, cenjeni kolega recenzist, prav neverjetno. Da je za razliko od tebe, ki si cel dan doma in ne delaš nič, večina tvojih vrstnikov v službi do 17h ali še dlje (potem pa mora marsikdo poskrbeti še za družino, čas in energija pa nista neomejena), seveda ni možna opcija. Folk je pač len, ja. Pač. Glup folk.

    Folku klasika v kinu ne pomeni nič. Meni pomeni orgazem, jebat ga. In tu se resnični filmoljubi ločimo od tistih, ki ta naziv furajo samo za imidž.

    Verjetno nisi imel v mislih konkretno mene? Saj res, ne gre. Ker jaz ne furam tega imidža (ali kakršnegakoli drugega, saj sem popolnoma anonimen), samo moj blog se slučajno tako imenuje. Ups, sorči bejbi, lapsus.

    Se pa, zanimivo, tokrat strinjam z oceno. Ampak to je verjetno čisto naključje. Tako kot je dvakrat na dan točna celo ura, ki je pokvarjena. ツ

    Všeč mi je

  2. Kot si napisal: pred svojim časom.Genialno. Čista desetka.

    Drugače pa moram reči, da se Cineplexxa na daleč ogibam od takrat, ko so ukinili posebna prodajna mesta za karte in karte začeli prodajati tam, kjer se prodajajo kokice (morebiti je zdaj kaj drugače). In potem sem pol ure moral čakati na dve jebeni vstopnici zato, ker so moroni pred mano kupovali kupe kokic, bonbonov in ne vem še česa (ne bi tiste, one druge bi, ne ne bi, bi kar one prve, bi ono drugo kombinacijo, aja tam pa so samo srednje kokice, ne pa tega ne bom, bom one kokice, ki jebeni kino stanejo deset centov in jih kino prodaja za pet eur, pa še enko kokakolo zato, da mi bodo čim prej razpadla jetra, ne, kar tisto petlitrsko, da bom čim prej v bolnici…), da ne govorim o tem, kako potem v kinu vse šumi, stoka in poka, ko se folk prežderava s temi zadevami. Tako da obisk enega megakinocentra ni ravno nek dogodek, s katerim bi se človek ravno hvalil. Da ne govorim o tem, da je tamala že dolgo nazaj pred obiskom kina hotela za pol ure v Oslarijo, pa bi morala izpolniti kup nekih prijavnic in ne vem česa in sem raje plačal en euro ali nekaj takega da je bil mir, ona ženščurina tam pa mi je še kar nabijala o prednostih in ne vem čem, jaz pa sem ji razlagal, da ne bom dajal vseh možnih osebnih podatkov sebe in otrok zato, da se otrok dvakrat letno igra tam. BTW, džungla v sosednjem City centru je seveda zastonj, brez vseh pizdarij. Mestni kino pa je še vedno zakon, marsikje po Sloveniji, tistemu obisku pa res lahko rečeš kultura.

    Všeč mi je

  3. Andrej, pri Monty Pythonu ni bilo nobnene gužve in bi bil na vrsti v eni sekundi. Pa ne vem zakaj nabijaš o otrocih in ne vem čem še 🙂 Prideš v kino sam, plačaš karto in greš gledat Holy Grail in pika.

    Filmoljub, ti večni izgovori o službah in familijah. Služba in familija je vsak dan, Holy Grail je enkrat na 40 let. Sram te bilo, če ne znaš shendlat. Jebat ga, pač nisi pravi ljubitelj filma, kaj ti naj. Če si lahko utrgaš čas za koncerte, si ga lahko tudi za film. Ne seri, lepo te prosim.

    Všeč mi je

  4. Hehe, a ti misliš, da jaz spremljam njihov program ali kaj, da vem, kaj predvajajo? No way, niso vredni moje pozornosti; če je kak dober film se najprej pozanimam, če se bo predvajal v art ali mestnem kinu, če pa je nuja, stisnem zobe in grem med tisti neznosni #kokicecocacolabonbonimobitelisemneumeninneznosentudivkinupatudisicersempovprečennerazgledenbutalec folk v megaknocenter. Torej me v tem kinu ne bodo veliko videli, kar pa se otrok tiče, lahko sicer teoretiziraš, ampak ne moreš soditi o tem, kaj je za otroke pomembno in kaj ne. Morda še nisi slišal, ampak otrok ni eno tele in ni pes, da ga daš na vrvico in malo sprehajaš naokoli. Sicer pa me tvoje življenje spominja na moje takrat, ko sem imel 25 let, tako da je morda čas, da odrasteš in spoznaš, da vrhuncec življenja ni sprehajanje psa po zelenicah na Lavi. Ali pa tudi ne, the choice is all yours :).

    Všeč mi je

  5. Nisem ti jaz kriv, da imaš otroke in da ne moreš v kino 🙂
    In kot sem rekel, nobenih kokic in nič sranja, le mir in The Holy Grail film.
    Lahko teoretiziram, ja, ampak ne boš me prepričal, da si človek kljub otrokom in službi ne more vzeti enkrat na sto let časa za kino!
    Če si res želi, to naredi. Če mu ni, so otroci in služba pač večen, klišejski in priročen izgovor.
    Bodi pošten in ne seri no 🙂

    Všeč mi je

  6. Kaj sploh karkoli pišem, saj po stari navadi nabijaš kot ne preveč brihten šestletnik, važno da obvelja tvoje in da imaš zadnjo besedo. Ker to je pač tvoj blog in tvoj dom, a ne? Pač. Itak. Word, dawg. Ti si kot Benjamin Button, samo v umskem smislu. Ni panike, stari moj, uživaj še naprej v svoji nedoraslosti. (Ne vem, ali sploh razumeš filme kot Holy Grail. Verjetno ne.) En odličen film je kot nalašč zate:
    http://www.rtvslo.si/kultura/gledamo/filmska-recenzija-pan-potovanje-v-dezelo-nije/375102

    Všeč mi je

  7. Za razliko od tebe, ki imaš ful tehtne argumente v tej debati in vedno napišeš kaj novega ko pišeš o meni, a ne 🙂

    Aha, torej odrasli ne grejo v kino gledat The Holy Grail, neodrasli pa gremo? Okej 🙂

    Kot sem že rekel, nisem ti kriv, da si lena pizda, ki se ji ni dalo v kino na The Holy Grail, ker ji to pač nič ne pomeni.
    Otroci in služba so pač super izgovor. Ker ko prideta Dylan in Eros pa službo pustiš, otroke pa zapreš v klet ane 🙂

    Všeč mi je

  8. Kakšni “neodrasli”? Napisal in mislil sem nedorasli.

    nèdorásel -sla -o tudi nèdorástel -tla -o [əu] prid. (e-a e-á) ki ni dorasel: nedorasli otroci; nedorasla žival; nedorasla dekleta / ekspr. za svoja leta je precej nedorasel / neustalj. mladina je nalogam nedorasla jim ni kos

    nèdoráslost -i ž (e-á) stanje nedoraslega človeka: teži jo občutek slabosti in nedoraslosti / ekspr. nedoraslost organizacijskega vodstva / neustalj. nedoraslost nalogam

    Prav imaš, vedno ene in iste reči govorim. 😆 Ciao, moj črnec. Pejt gledat Pana, no, res me ful zanima tvoje mnenje.

    Všeč mi je

  9. Nedorasel, neodrasel, potejto, potato, dejstvo ostaja, da ti dol visi za ogled The Holy Graila v kinu! Saj ni nič narobe s tem, saj visi vsem razen meni. Tu se ločimo, jebat ga.

    Pan je verjetno sranje, se pustim presenetit, ti pa povem, da ti ravno to manjka. Malo več Pana v sebi, da ne bi bil tako kurčevo nedojeban in dorasel ves čas. Žal mi je za ljudi, ki so izgubili Pana v sebi. Vedno več jih je. Mislijo kako zelo kul so, v resnici pa so crknal.

    Saj res, kako to da imaš čas pisat po mojem blogu, če imaš službo in otroke?!? Presenečaš!

    Všeč mi je

  10. Uf, odleglo mi je. 😎 Jp, prav si prebral. Zdaj, ko si mi ti povedal, kaj mi manjka, mi je takoj lažje. Ker jaz sem mislil, da sem samo zatežen in tečen.

    Pan -a -u sam. knjiž. prispodoba za naivnost, infantilnost, neodgovornost in nezmožnost sprejemanja zadolžitev odraslih; nezrela oseba, večni otrok; moški s frustracijami in travmami, zaradi katerih zavrača realnost in živi v večni fantaziji brezskrbne mladosti; gl. tudi nèdorásel in nèdoráslost

    Všeč mi je

  11. Citiraj ti kar hočeš, oba dobro veva kaj sem ti povedal in kaj je point tega, kar sem ti povedal.
    Vidim pa, da sem ti stopil na kurac, ker se tako veliko oglašaš ravno v tej temi 🙂
    Glej, nisem ti kriv, če si odrasel tako zelo, da nimaš več časa za kino 🙂

    No, zdaj pa nazaj k filmu The Holy Grail, lepo prosim.

    Všeč mi je

  12. No, pa pejmo nazaj k filmu. O njem nisi napisal ničesar oz. nič, kar ne bi vedel vsak, ki ga je kdaj gledal. Ta tvoj prispevek dejansko ne pove nič novega. O čem naj sploh razpravljamo oz. kaj je tukaj za komentirati?

    Všeč mi je

  13. Ne, ne bo šlo. O filmu nimamo kaj debatirat, razen da se naštevamo kot otroci, kdo vse ga je gledal. Če pa debatiramo o čem drugem, začneš pizdit, naj se raje pogovarjamo o filmu in ne o čem drugem. Pa smo spet nazaj pri filmu. Ne vem, kaj bi komentiral, saj nisi dal nobene iztočnice oz. o filmu nisi povedal nič. Pa smo spet tam. Kaj naj torej kometiramo? A obujamo spomine na osnovno šolo ali kaj takega? Če ne vidiš, kaj je tukaj (oz. vedno pri tebi na blogu) problem, ti res ni pomoči.

    Všeč mi je

  14. Torej ne znaš sam zase povedat svoje videnje filma in povedat spomine nanj al kaj? Fak mi! Res tako zelo še kar uživaš v tem šitu, ki ga na enak način izvajaš že leta?!? Neverjeten si, res 🙂

    In ja, vidim kaj je problem, taki gospodje kot si ti, ki zasmetijo vsak zapis s svojim drkanjem, namesto da bi se imeli fino in obujali spomine na fajn filme. Le poglej komentarje, 15 jih je in vsi so samo podrkavanje in prepucavanje. Nič od nič. Z mano vred, ki zabijam čas za tvoje egotripe. Kurba sem budala 🙂

    Zaradi tega je filmska blogarija crknila. Žal.

    Všeč mi je

  15. Kurba si budala, res. Ker edini na svetu ne veš, da se komentarji nanašajo na blogovski zapis — in ne kar na neke spomine ter asociacije, ki se človeku obudijo. Ti edini na svetu v svoje infantilne zapise nabutaš kar nekaj, brez razmisleka in smotra, brez informacije ali česarkoli zanimivega (bodisi da pišeš o beguncih ali filmih, vedno je enako), potem pa pričakuješ komentarje in ful neko bogato razpravo. Najbolj ti je všeč gola pozornost oz. če se folk v komentarjih potem prepira.

    V nečem imaš prav: nihče od naju se ni spremenil. V nečem pa se motiš: da je blogarija crknila. Crknila je namreč samo pri tebi. Sprašujem se, zakaj.

    Všeč mi je

  16. Crknila je pri meni? Od kje ta butast podatek? Pri meni še nekako vendarle živi, bučko. Še posebej, ko se mi ljubi kaj napisati. Tisoč folka na dan še vedno obišče moj blog, tega filmskega seveda manj, a vseeno dobro diha glede na to, da je bolj nov in ga ljudje niso navajeni. Večino časa sem na Tviterju in bloga pošteno zanemarjam in redko kaj napišem. To je razlog, da ni več toliko akcije, bučko. Pri beguncih je bila, kot si videl, saj sem se angažiral malo bolj kot ponavadi, ker se mi je pač ljubilo. Folk je zdaj na Tviterju in Facebooku, boli jih kurac za bloganje in bloge. Se res delaš budalo ali še tega ne veš?

    Govoril pa sem o filmskih blogih. Daj no, saj nisi tak idiot, da tega ne veš 🙂 Redkokdo še piše, še bolj redko pišejo redno, komentarjev in debat pa itak ni, saj se nikomur ne ljubi, ostali pa smo skregani zaradi tebe. In ravno tvoj blog je kar se dogajanja tiče še najbolj mrtev. Na vsakih sto let se kdo oglasi, pa še to po pomoti. Daj no 🙂 Blogarije ja tako zelo mrtva že nekaj časa, da groza.

    To o komentarjih je bosa in to dobro veš. Zapisi so čisto fajn in samo ti se oglasiš kot totalen debil namesto, da bi kako rekel o filmu. Raje napadaš, egotripaš, žališ, se norčuješ, namesto da bi padla fajn debata. Nisi je sposoben. Žal. In zato so filmski blogi umrli za vedno. Še tisti, ki migamo, smo šli v kurac.

    Ta klobasa o pozornosti pa je tudi tako zlajnana, da glava boli. Obnašaš se kot da izven bloga pozornosti ne dobivam in kot da je samo blog edina stvar, ki jo počnem 🙂 Daj no, zberi se 🙂 Blog je passe in baš me boli kurac kaj se dogaja okoli njega, saj sem ga zapostavil tudi zaradi Siolove ignorance glede tehničnih težav. Tega pa sem naredil, ker imam še vedno rad film in pač puščam svoje spomine in vtise, da ne pozabim kaj sem gledal in kako mi je bilo kaj všeč.

    In kot sem rekel, tole je tipična driska, ki jo ti povzročiš. Nobene veze s filmom, le nabijanje in drkanje do onemoglosti. Tudi sam sem kriv, vem, saj sem začel zapis z jezo nad prazno dvorano 🙂 A vseeno žalostno, da kot ljubitelj filma nisi sposoben kako fajno rečt na to temo pri meni, ampak da zaradi tega, ker ti grem pač na kurac že leta in leta popolnoma brez razloga, raje še vedno napadaš in egotripaš.

    Nikoli ne bo drugače (večkrat sem ponudil roko sprave zaman), le tokrat imam očitno voljo in čas debatirat s tabo po dolgem času 🙂 Pa četudi pišeš popolnoma iste žaljivke in napade že leta in leta. Kot da bi jih le copy pastal 🙂

    Všeč mi je

  17. A ha ha 😆 za crknit, zdaj boš TI meni pravil “bučko”? Smešno, res. Smešno je tudi, da omenjaš besedo “dobra debata” (ki je po tvojem zgolj takrat, ko se vsi strinjajo s tvojimi otročarijami in te hvalijo) in smešno je tudi, kako nimaš pojma, kaj se v resnici dogaja na blogih. Verjetno si preveč časa na fejsiču, dragi. Nič ne skrbi za moj bloga, kolega, zelo dobro mu gre. Raje vidim, da me folk samo bere (in bere me, lahko si kar brez skrbi), kot da bi imel tako komentatorsko populacijo, kot jo imaš ti — tj. sebi podobne brezmožgančkote na nivoju osnovnošolcev, ki se potem prepirajo o gostilniških traparijah. In ko smo že pri “dobri debati”, se vprašaj še to, zakaj imaš kot edini bloger v Sloveniji vključeno moderacijo. Ajd, moj črnec, uživaj še naprej.

    Všeč mi je

  18. Ejga, kje sem zapisal, da zaradi otrok ne morem v kino? Sem pa zapisal, kaj me v teh megacentrih jezi in zakaj mi je tista Oslarija res oslarija in me tam z družino veliko ne bodo videli :). Res pa je, da sva različna, ti pač rečeš popoldne ali grem v kino ali pa bom počel karkoli drugega, sam pa tega ne morem in moram planirati, pa se zaradi tega ne pritožujem.

    Všeč mi je

  19. Gartner, če želiš, da se folk pogovarja o filmu, potem naj bo tudi tvoja ‘recenzija’ o filmu. Polovico zapisa nabijaš o debilih in lenuhih. Si mogoče pomislil, da smo tudi taki, ki smo nekaj več vložili v svoj hišni kino, da nam ni treba trpet šundra v kinu, smradu po kokicah…
    Aja nazaj k filmu. Filem je qul.

    Všeč mi je

  20. Filmoljub, moderacija je ravno zaradi takih kot si ti, ki zasmetijo cel zapis. Tokrat imaš pač srečo, da si šel skozi, ker sem dobre volje. Pa tudi veš, da so jo imeli mnogi drugi tudi, ki jim ni bilo vseeno za higieno bloga. Ali pa so zablokirali mnoge posameznike in podobno. Ne nabijaj, da je to samo pri meni bilo, lepo te prosim. Ti o tem nimaš pojma, ker si imel vedno bolj mrtev blog in srečo, da nisi bil zanimiv nobenemu izven tvojih desetih ritolizov. Zdaj so blogi pač hin in je itak brez veze vse skupaj. Jebat ga, sem pač ena redkih javnih oseb, ki fura blog, logično, da sem bolj na udaru od raznih pajacev.
    Glede poniževanja mojih bralcev in komentatorjev, mar ni zanimivo, da si ravno ti glavni ves čas 🙂

    Všeč mi je

Komentiraj