Prvi Policaj iz Beverly Hillsa, ki ga je režiral Martin Brest, je v kina priletel leta 1984 in Eddiea Murphyja, vročega po filmih 48 Hours in Trading Places, postavil na vrh sveta. Murphy je bil rojen za jezikavega in uporniškega detektiva Axela Foleyja, ki pride iz Detroita na Beverly Hills raziskovat umor prijatelja in požre živce svojim novih kolegom (Judge Reinhold, John Ashton, Ronny Cox). Murphy je iz tega sicer klišejskega lika naredil presežek, kult in legendo. Murphy je s tem likom, če prav pomislim, na novo napisal hollywoodske trende, se zavihtel med najbolj plačane in popularne igralce dekade in odprl vrata mnogim temnopoltim komikom, ki so bili pred tem v drugi ligi. Policaj iz Beverly Hillsa, ena večjih uspešnic osemdesetih, je enkratna mešanica akcije, kriminalke in komedije, ki s prebrisanim scenarijem zapira usta klišejem in svojo sicer preprosto zgodbo dinamično, gledljivo, zanimivo in za take vrste film dovolj kvalitetno spelje od začetka do konca. Brez tega filma, ki je bil sprva planiran za Sylvestra Stallonea, ni osemdesetih, ni Eddiea Murphyja in ni buddy buddy špure, ki so jo kasneje spopularizirali še drugi podobni filmi. Jebena klasika, ki jo kronajo še nepozabna glasba Harolda Faltermeyerja in številne cameo vlogice zelencev, ki so so potem postali velike zvezde.

Ocena: 8/10

beverly-hills-cop-4-release-date-570x294

Drugi del je pod taktirko Tonyja Scotta prišel tri leta kasneje. Resda je slabši, resda ima dosti slabše negativce (Jurgen Prochnow nima za burek proti Stevenu Berkoffu), toda Eddie Murphy je tako zelo perfekten, tako zelo energičen in tako zelo zabaven, da zabriše manjko in film dvigne nad oblake. Drugi Policaj iz Beverly Hillsa je stand up Eddiea Murphyja, ki ga Tony Scott podkrepi še z dobro akcijo in vsemi običajnimi osumljenci, ki so več kot dobrodošli. Fino je videti tudi Brigitte Nielsen v vlogi negativke, kar je dobra trivia, saj bi, kot sem že zapisal, Axela Foleyja moral igrati njen takratni mož Sylvester Stallone. Za nadaljevanje je drugi Beverly Hills Cop čisto dostojna žanrska mešanica, super double bill z enko in spomin na filmske čase, ki jih že dolgo ni več.

Ocena: 7/10

MSDBEHI EC056

Še danes ne morem verjeti, kako zelo slab je tretji Policaj iz Beverly Hillsa in kako zelo so v devetdesetih zapacali spomin na prva dva filma. Še Eddie Murphy, ki mu ni nerodno niti za Norbita in Pluta Nasha, je povedal, da je film čisto sranje. Verjamem, da so težave s produkcijo pustile pečat, ampak John Landis bi vseeno moral posneti boljši film, jebemti no. Skoraj nič ne štima, skoraj vse je sterilno, hladno in brez energije. Tudi Eddie Murphy, ki sploh nima pojma kaj naj počne s tako površnim scenarijem. Veliko razočaranje.

Ocena: 4/10 

960

2 thoughts on “Beverly Hills Cop trilogija

  1. meni je pa ravno tretji del Beverly Hills Cop najbolj zanimiv od vseh treh delov, pa prvi del je tudi pustil lep pečat. Najmanj dober mi je drugi del.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s