Nikoli do zdaj nisem za nikogar navijal tako zelo močno kot ravno za Sylvestra Stallonea za film Creed, kjer kot veste spet igra Rockyja Balboo. Ko je dobil zlati globus, sem bil prepričan, da bo dobil še oskarja. Bilo bi epsko. Prvič po prvem Rockyju iz sedemdesetih, je bil namreč spet nominiran. In igrala bi Rockyjeva pesem, pa Stallone bi zagotovo rekel: “Yo Adrian, we did it.” Epsko, kot sem rekel. Eden najboljših oskarjevskih momentov, ki pa se žal ni zgodil. Ko sem slišal imel Marka Rylancea, sem bil tako zelo razočaran in potrt, da me je prijelo, da bi nehal gledat. Tudi na Stalloneovem obrazu se je videlo hudo razočaranje. Ne razumite me narobe, Rylance je vlogo v The Bridge of Spies odigral izvrstno, toda to je bila Stalloneova noč. Stalloneov labodji spev, ki bi se zapisal v anale filmske zgodovine. Ni mi jasno, da je Akademija zamudila to izjemno priložnost. Ta magnet za rejtinge, ki bi ga lahko presegla samo zmaga Leonarda DiCapria, ki si je oskarja verjetno želel še bolj kot Stallone. Škoda, res. Stallone je bil v Creedu res odličen. Ena taka umirjena in nepozabna igralska kreacija, ki jo na tak način ne bi zmogel nihče drug. Stallone ni slab igralec, ko mu dajo možnost. Niso mu zastonj rekli, da je novi Brando, ko je prvič zaigral Rockyja. Nimam pojma kaj je šlo narobe, res. Zakaj je zmagal Rylance, ali še bolje, za koliko glasov je Stallone zaostal za njim. To je grda krivica in ena najhujših napak Akademija po letu, ko je Zaljubljeni Shakespeare premagal Vojaka Ryana. Stallone druge šanse po moje ne bo več dobil. Leto 2016 je bilo njegovo zadnje leto za oskarja. Lahko, da še kaj preseneti, ampak Rocky bi bil res nepozaben moment. Moment za večnost, ki sem si ga žal moral naslikate le v svojih filmskih sanjah.

21 thoughts on “Oskarji 2016: Sylvester Stallone

  1. Kot sem ti na FB napisal, malo pretiravaš 🙂 in mislim, da je veliko boljših igralk in igralcev, ki niso Oskarja nikoli dobili, pa se svet še vedno vrti naprej. OK, star okusa in stvar odločitve Akademije. Njihova pravila, njihov šov, njihove odločitve. Rocky je gotovo lik, ki je tega igralca najbolj zaznamoval, celo bolj kot Rambo in škoda je, da se je potem podal v vrsto brezveznih filmov, kjer je tudi on izgledal utrujeno, brezvezno, odvečno, kr neki in je povsem upravičeno bil pri zlatih malinah kar aboniran na nominacije in nagrade.
    Morda še o tem, da so o njem govorili kot o novem Marlonu Brandu. Ni ravno tako, kajti Rogerja Eberta (zelo spoštovan filmski kritik, če me spomin ne vara, je kot prvi dobil Pulitzerjevo nagrado za svoje kritike) je Sylvster v Rockyu pač v nekaterih elementih spominjal na mladega Branda (“His name is Sylvester Stallone, and, yes, in 1976 he did remind me of the young Marlon Brando.”), ampak roko na srce, novi Marlon Brando? Ne se hecat no.

    Všeč mi je

  2. Glede Eberta, rekel je: “Sly was primed to become “the next Marlon Brando.”
    Ne gre za to, kdo si ga zasluži bolj, kdo pa ne, ampak za to, da bi bil res nepozaben moment. Kajti ne zgodi se velikokrat, da je nekdo za isti lik spet nominiran po štiridesetih letih. To niso heci, to so epske stvari.
    In nimam kaj pretiravat, pač tako čutim.

    Všeč mi je

  3. Škoda za Stalloneja ja, nagrada za Stallonea bi prinesla zvrhano mero nostalgije in čustev..ki si jih nedvomno on zasluži saj mi je legenda….Čeprav tudi jaz večkrat raje obrnem na čustveno noto in privoščim povratnikom tu pač ni šlo. Dobil je Golden Globe kar je neke vrste tudi poklon!! 🙂

    Stallone je bil zelo dober, ampak Mark Rylance je kot supporting actor bil letos preprosto predober in odličen! Moremo biti objektivni.
    Kot je enkrat dejal Marcel Štefančič, Oskarji vse prevečkrat “igrajo” na čustveno in nostalgično noto in se ozirajo preveč po tem. Žal včasih to ne prinese objektivnih rezultatov in se dogajajo krivice da si je nekdo dejansko bolj zaslužil ta kipec. Kar pa klub temu popolnoma ne zmanjšuje dejstva, da je Sylvester Stallone legenda in eden najbolj markantnih igralcev v filmski industriji! Poklon: Rocky, Rambo, Cliffhanger, … 😉

    Všeč mi je

  4. ja to je res, jes bi kar vsem dal nagrado 😀 vsak po svoje me popelje ob gledanju v svoj svet 🙂 poklon vsem

    hej kdaj sledi prispevek o Oskarjih? 😦

    Všeč mi je

  5. Joj, res so mi šli na živce, ker niso ploskali gospe Beavan. Res si je zaslužila ta oskar. Pa je dejansko Stallone odigral dobro vlogo? Zgleda ne, ker govorite samo o čustveni strani, kar zlahka razumem, ker je Rocky res en tak lik, ki se vsede v srce. Moja želja je iti enkrat v Philadephio in da se slikam z njim. 🙂

    Všeč mi je

  6. Angleščina mi ni materin jezik in zato včasih prav uživam, ko kakšno angleško besedo ali frazo analiziram od spodaj do spodaj in od leve do desne in sem šel pregledat tudi “was primed to become”, frazo, ki sem poznal in sem jo največkrat našel v kakšnih športnih člankih, ko govorijo o morebitnih bodočih športnih zvezdah. Torej če se bo zgodilo to in to in to, potem bo nekdo velika zvezda, če se pa to in to in to ne bo zgodilo, bo pač en povprečnež. Torej med množico kandidatov se bo pojavil The One. Mogoče, če… Zato, ker je en (sicer priznan) kritik to zapisal, to seveda ne pomeni, da so Slya tudi drugi videli kot novega Marlona Branda (“Niso mu zastonj rekli, da je novi Brando”). Sly se je z Rockyem in Rambom zapisal v filmsko zgodovino, ampak je na drugi strani igral tudi v izjemno dolgi seriji šitniških filmov (če me spomin ne vara, je več kot deset let zapored bil ali nominiran ali dobil zlate maline, kar se ni zgodilo niti igralcu, ki se mu smejejo samo osebki z IQ na ravni prehlajenega ostriža, mislim na Adama Sandlerja). Je pa Sly s svojima glavnima likoma neke vrste junak svojega časa, produkt hladne vojne, vojščak Ronalda Reagana in Georga Busha (in ja, bil je tudi republikanec, ampak to mu pač oprostimo 🙂 ) in povprečnemu (ameriškemu) gledalcu se je kar smejalo, ko sta Rocky in Rambo, ovita v ameriško zastavo, osv(ob)ajala svet, reševala krivice (tudi doma, ne samo po svetu, saj dobro vedno premaga zlo, kajne in ameriške sanje se vedno uresničijo, ane, tudi Donald in Hillary to zdaj trobita in ameriški Butalci jima še kar verjamejo, da je tako) in seveda pobijala oziroma pretepala zlobne Sovjete in druge hudobneže. Meni takšni filmi pač niso všeč, sori, zato Stalloneja pač nimam za idola in njegovi filmi nikakor niso zaznamovali moje mladosti in tudi danes zelo redko gledam katerega od njegovih filmov (glej razloge zgoraj) in ko odštejem vse čustvene momente in domoljubne fraze in ameriške zastave in American Dream in vse to, ostane samo golo igranje in tukaj Stallone res ni nek presežek (priznam pa, da ni samo to, ampak je tudi režiser, scenarist in še marsikaj in glede na nekatere njegove izjave v preteklosti kot oseba ni ravno nezanimiv). Kako se pa ravna Akademija pri nominacijah, pa je znano: odloča marsikaj, tudi čustva, tudi denar studijev, tu in tam gre kdo na kolena in na hrbet (ali pa v kakšen drug položaj) in tako naprej in morda je letos Stallone to nominacijo dobil kot neko nagrado za preteklo delo in že nominacija po vseh teh letih je zadosten poklon. Saj brez nominacij so pa tudi takšni igralci kot so Alan Rickman, Jim Carrey, Steve Buscemi, Jeff Daniels ali Edward G. Robinson, pri igralkah pa bi omenil še odlično Mio Farrow.
    Ampak zgodilo se je nekaj drugega, kar je pa res za zgodovino (no, vsaj zame): da je svojega oskarja končno dobil veliki veliki grande grande Maestro Ennio Morricone.

    Všeč mi je

  7. Iztok pretiravaš. Kot sem že 1x omenil so Oskarji en velik bs tako kot tudi Gramiji. ČE gledamo povsem pošteno bi oskarja moral dobiti Beasts of no nation in tu ni debate. Sicer mi je Silvester car ampak če se že gremo nekaj bodimo pošteni. Jaz sem bil podobno razočaran kot ti samo, da je šlo pri mojem primeru za gramije kjer je zafnana Taylor Swift dobila grammija za album leta in to kljub temu da je imel Kendrick dobesedno 100x boljši album in to kljub temu da so se vsi kritiki strinjali da je bil Kendrickov album daleč najboljši. Če bi gledali res tisti pravi talent bi moral Kendrick dobiti gramija za album of the year ker je 1000x bolj talentiran kot zafnana Taylor 🙂 Toliko če se že gremo kaj je pravično in kaj ne 🙂

    Všeč mi je

  8. David, tule pišem o tem.
    https://iztokfakinggartner.wordpress.com/2015/12/30/creed/

    Montebuba, zmankuje mi časa. Sem pa tvital in facebukal ko nor 🙂

    Andrej, to z Brandom, pa kakorkoli že je bilo, je vseeno zakon za zapret gobec tistim, ki imajo v glavi, da je bil Stallone vedno posran igralec, saj to res ne drži.
    Jaz sem z njim rasel in zato ga imam za enega največjih carjev vseh časov.
    Jup, Moricone je dobil oskarja. Ko sem slišal, da prvega, nisem mogel verjet.

    Všeč mi je

  9. Kendrick, jaz pretiravam, ti pa nabiješ, da bi moral Beasts dobiti oskarja 🙂 Pa finta je, da ostalih filmov sploh nisi gledal.
    Glede Taylor, tudi meni je to polomija, je pa res, da me boli kurac za Kendricka 🙂
    Je pa nemogoče primerjat ti dve zvrsti.
    Po drugi strani pa delata skupne komade tako da ni panike 🙂

    Všeč mi je

  10. Iztok

    Ni mi trebag ledati drugih nominiranih filmov ker vem da niso vredni pol kurca 🙂 Pogledal sem si film Lea to je pa tudi vse. Beasts of no nation je bil film leta pa če se na glavo postaviš in tu ni nič nabijanja zgolj dejstva 😉

    Bolje narediti komad z Taylor kot pa z LMFAO-m lol…

    Všeč mi je

  11. @KendrickLamar
    Saj ne, da so oskarji neskončno kredibilni, ampak vsaj še vedno držijo neko vrednost prestižne nagrade in še vedno nekaj pomenijo avtorjem. Medtem, ko so grammyi že zdavnaj izgubili svojo vrednost, saj jih noben resen glasbenik ne jebe kaj dosti. Oskarji kljub predvidljivosti in kakšnim failom držijo neko kvaliteto med filmi, medtem, ko grammye delijo po popularnosti in prodaji. Za grammye se ne bo nobeden tako bunil na način, kot so se za Dicapria, češ kako je mogoče, da še nima oskarja.

    Všeč mi je

  12. Saj v redu, vsak ima svoj (filmski) okus, meni Stallone pač nikoli ni pomenil kaj posebnega in mi ni nek presežek. Pa da se tudi razumeva: tako kot večina komentatorjev jaz vseh filmov nisem videl (in jih tudi ne bom), zato moje mnenje o tem, ali si Stallone zasluži tega oskarja ali ne (poleg tega, da je popolnoma nepomembno, kaj jaz mislim) ne bi bilo niti kredibilno. In zato niti ne pišem o tem, ali si ga zasluži ali ne, pač pa grem malo v zgodovino, ozadja, moje razmišljanje…

    Všeč mi je

  13. Mogoče ni dobil Oskarja (ima še čas, njegova žetev dobrih filmov v karieri dejansko sploh ni tako nizka.. bo morda še kakšen … mogoče bo kdaj posnel tistega, ki ga že 10 let načrtuje o Titu), je pa igral pred leti v Oskarju, ki je bil še slabši od dejanskih oskarjev 🙂

    Všeč mi je

Komentiraj