GONE GIRL

Zelo dober film. Ultimativna ljubezenska zgodba, če prav pomislim. Pa vrhunski prikaz obsedenosti in manipulacije z mediji. Eden boljših filmov Davida Fincherja in dosti, dosti boljši od kakega Zodiaca, če potegnem pavšalno primerjavo. Prebrisani preobrati, izjemno sveža obdelava tematike izginule osebe, enkratna atmosfera, ki jo lahko zavidajo tudi najboljši filmi Briana DePalme, spretna režija Davida Fincherja in odlična predstava Rosamund Pike, ki jo mož Ben Affleck iz glamuraozne dame spremeni v povprečno gospodinjo, ko jo zaradi bolne matere pripelje v Missouri. Nič čudnega, da rata nezadovoljna, nič čudnega, da se ji zrola, ko vidi, da se je njena pravljica podrla. In pazi to, Fincher film začne z njenim izginotjem, kjer gledalec seveda nima pojma kaj se je zgodilo, kaj se dogaja in kaj se bo zgodilo. Prav zato flashbacki pridejo kot naročeni. In prav skozi flashbacke Fincher razkriva življenje Rosamund Pike in Bena Afflecka, zakoncev Nicka in Amy Dunne, ki bi za javno podobo naredila vse. Drži, Gone Girl je film o tem, da je zakon igra. Tekma za javno podobo in navidezno srečen zakon. Ali kot pravi Amy: “Zate sem ubijala. Le kdo lahko še to reče svojemu partnerju.” Jp, iz takih enkratnih prizorov je sestavljen Gone Girl, ta kompleksna, prepričljiva, prefrigana in učinkovita triler drama, kjer lahko mož ženi kadarkoli sikne: “Fucking bitch,” pa ne bo s tem nič narobe. Ko je filma konec, se seveda odprejo debate med gledalci. Maratonske razprave o tem, kaj se je pravzaprav dogajalo. Razmišljanja o tem, na čigavi strani smo bili in komu lahko ne glede na karkoli pogledamo skozi prste. In seveda zdravljenje možganov, ki jih Gone Girl skuri do konca. To je faking overdose za gledalca. Eden tistih filmov, na katerega se moraš pripraviti, če hočeš preživeti. Zajeban film. Tako zelo, da popolnoma zmede gledalca in njegovo percepcijo dobrega zakona in ljubezni. Plus Tyler Perry v presenetljivo okej vlogi advokatskega spin doktorja. In Neil Patrick Harris kot ultimativni naivnež, ki pade na kliše fatalke, ki glumi gospodinjo. Obvezen ogled.

Ocena: 8/10

cdn.indiewire.com

14 thoughts on “Gone Girl

  1. res je dober film! prva polovica sploh, konec bi pa sama naredila drugačen:) Pike je noro noro dobra v tejli vlogi. če ne bo nominirana za kaj pametnega bom huda!

    Všeč mi je

  2. Hmm, zanimivo, meni je sicer knjiga ravno v drugi polovici malo izgubila na čaru in učinkovitosti, ampak upam da je Fincherju uspelo rešiti zadevo. Ne morem verjeti, da vsi tako univerzalno hvalijo film. Se ga skoraj bojim videt, da ne bom razočarana 🙂

    Všeč mi je

  3. “Eden boljših filmov Davida Fincherja in dosti, dosti boljši od kakega Zodiaca, če potegnem pavšalno primerjavo.”

    To je res pavšalna primerjava, boljše bi bilo reči debilna. Če filma nisi razumel še ne pomeni da je slab.

    “In prav skozi flashbacke Fincher razkriva življenje Rosamund Pike in Bena Afflecka, zakoncev Nicka in Amy Dunne, ki bi za javno podobo naredila vse. Drži, Gone Girl je film o tem, da je zakon igra.”

    Bog pomagaj, pa kje jih ti dobiš. Ne, Gone girl NI film o tem da je zakon igra. Še en, ki ga nisi razumel.

    Všeč mi je

  4. Pizda najedaš no 🙂
    In hej, od kje ideja, da si filmov ne moremo razlagati po svoje in v njih najti reči, ki jih ne najde nihče drug?
    Argument, da če nam je nekaj slabo, je to zato, ker nismo razumeli, pa je itak tako debilen, da bog pomagaj.

    Uletiš, nabijaš, drkaš, poveš pa en kurac o filmu.
    In zdaj boš ti meni solil pamet kaj je Gone Girl in kaj ni? In to tako, da pač rečeš, da nekaj ni. Joj no, pa od kje si se vzel 🙂 In ven potegneš en stavek in drkaš nanj, ostali te seveda ne zanimajo. Resno, od kje si se vzel in kaj kurac je sploh sploh tvoj point, da se oglašaš tule? Saj ja imaš ogromno drugih filmskih blogov, kjer te bodo bolj veseli. Pa še skupaj si ga boste lahko drkali name 🙂

    Dajva tkole rečt. Če ne zmoreš okej debate in če komentiraš samo zato, da žališ in napadaš in drkaš, se bova pač poslovila, saj ne vidim smisla, da mi še naprej smetiš zapise.

    Všeč mi je

  5. Stvar je v tem, da TI EDINI guraš neko mnenje in še se ti zdi kako si ful originalen in zanimiv pa to. Zodiac je odličen film in pravzaprav ZELO podoben Gone Girl — samo seveda to NI film o lovu na serijskega morilca (ki ga itak nikoli niso ujeli) ampak družbeni komentar o tem, kaj je ta lov naredil na ljudi ki so bili vpleteni, vključno z medijskim vplivom na družbo kot celoto. zato je Zodiac veliko boljši film od Gone Girl, da o igralcih ne govorimo – Rosamund Pike je solidna, vsi ostali pa totalono brez vezni z Affleckom na čelu. Fak kako je to en slab igralec, pa kje ga je sploh dobil. Samo še un gej Neil Patrik Haris e slabši od njega.

    Všeč mi je

  6. Zakaj bi se mi karkoli zdelo? WTF 🙂 Pač napišem kar mislim, to je vse. Itak je le moje mnenje. Če se z njim strinjaš, se, če se ne, se pač ne in to lahko poveš na okej način, ne pa ko en kreten. V tem je point.
    Ja, Zodiac je tudi to, kar si povedal, je pa tudi film o lovu na morilca, le zakaj ne bi bil, jebemtiš no, a morda lovijo ribe ali kaj 🙂
    Rosamund ni samo solidna, Rosamund je vrhunska. Affleck malo lesen, ampak tudi on ni tako napačen. V Argu je bil recimo zelo dober.
    Mi pa še vedno nisi pobedal, zakaj Gone Girl ni tudi film o tem, da je zakon dveh le igra. Pravim tudi, ne samo to, kar je jasno tudi iz moje recenzije, kjer povem marsikaj več ne le to.

    Všeč mi je

  7. Nič “tudi”, napisal si dobesedno tako in ne kaj dosti več: “Drži, Gone Girl je film o tem, da je zakon igra. Tekma za javno podobo in navidezno srečen zakon.”

    Če misliš, da sta onadva drug pred drugim igrala oz. se pretvarjala zaradi javne podobe, nisi razumel ničesar.

    Ravno obratno je – gre za to, kaj so iz njiju (še posebej iz nje) naredila pričakovanja okolice (on se obnaša kot pričakujejo novinarji, ona pa tako, kot pričakujeta njena starša, po idealizirani knjižni podobi Amazing Amy). Film govori o tem, kako pričakovanja utemeljena na pritiskih medijev, oblikujejo izkrivljeno podobo samih ljudi. Zakaj je ona psihopatka? Normalno, zaradi vse let ko je poslušala primerjavo med sabo in neko junakinjo v knjigi. Ona je skušala igrati, kakor so ji dopovedovali starši (zaradi pritiska slave in pričakovanj bralcev) in to jo je transformiralo v neusmiljeno morilko – poitem pa je še moža skušala spremeniti tako, da bi ustrezal lažni podobi ki jo je slučajno ustvaril, ko sta se spoznala. Saj ti Tyler Perry lepo pove: samo psihopat bi se v taki situaciji lahko obnašal “normalno”.

    Všeč mi je

  8. Zakaj sem potem recimo napisal tudi: “Pa vrhunski prikaz obsedenosti in manipulacije z mediji.”

    O ja, pa še kako zelo se pretvarjata za medije, za javno podobo, za srečen zakon v vukojebini, ki njo ubija že od samega začetka. Zakon je igra, tako huda in spretna igra, da te strga, če hočeš ostati kul.
    Ravno pričakovanja okolice iz nas naredijo glumce, mar ne. Torej ves čas samo še igramo. Zunaj, doma, v ljubezni, v službi, povsod. Vse je samo še igra in nič drugega. Mi manipuliramo z mediji, mediji pa z nami.

    Ampak bodimo iskreni, tisti dripci, ki jih je ubila, si drugega niti niso zaslužili, Ben pa ji je sesul sanje, jo prevaral in celo udaril. Le kateri se ne bi zmešalo. Amazing Amy gor ali dol.

    Model, ti imaš eno slabo lastnost pri komentiranju in sicer to, da če ne prebereš tega, kar misliš, da bi moral, začneš pizdit in drkat. To je za dobro debato katastrofa, saj nastopaš preserantsko in pokroviteljsko.
    Če s tem ne boš odnehal, bova res morala zaključit. Bilo bi škoda, saj vidim, da se rad meniš o filmih, ampak meni so na dostojnem nivoju al pa spidzi.
    Eto.

    Všeč mi je

  9. Odličen film s super zgodbo in več tvisti, ki ponudi odprti konec. Affleck je itak odličen igralec, Pikeova pa dokazuje da postajua (zanimivo debitirala je v Bondiadi: Die Another Day – 2002)

    se pa med samim filmom in tudi po njem pojavlja nekaj vprašanj…
    npr.
    -ali bi se Ona vrnila k neilu Patricku Harrisu če ju ova dva soseda ne bi okradla

    -zakaj je umorila Harrisa in se vrnila k Nicku: ali se je je res tista njegova izpoved na TV-ju res tak dotaknila? ali pa je bla v brezizhodnem položaju in je izigrala žrtev (kot tolikokrat) ter prisla nazaj kjer je varna

    -policaji bi jo morali zašiti

    @Ricardo
    zakaj je ni zafrknil? dokazov da je vse zaigrala pač ni, on pa bi z odhodom spet postal žrtveno jagnje, po vrhu pa je vendarle ble noseča z njim?

    Film z veliko twisti ki dopušča odprti konec je kul, sama zgodba vrhunska, osebno pa sem si želel da jo doleti kazen ki si jo je zaslužila.

    8/10

    Všeč mi je

Komentiraj