OCEAN’S ELEVEN

Pač še en roparski film, ki pa ga rešijo spomini na stare čase, ko so na velikih platnih kraljevali Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr. in Peter Lawford.

Ocean’s Eleven, rimejk istoimenskega filma iz leta 1960, sprva izgleda kot puhlo poziranje največjih hollywoodskih zvezd, zato je dobro, da jim režiser Steven Soderbergh zelo hitro vzame praktično vso preserancijo in jih spremeni v enkratno igralsko ekipo, ki je ego pustila v drugih filmih. Zgodba o enajstih navdušencih, ki izpeljejo rop stoletja, iz lasvegaške igralnice odnesejo več kot 160 milijonov dolarjev in na koncu dobijo celo dekle svojega glavnega nasprotnika, tako teče kot namazana. Zelo gledljivo, zabavno in prebrisano, se pravi povsem v stilu Sinatre & co. Film, ki kljub pretiranemu številu znanih imen brez večjih težav zvozi do konca in gledalca nostalgično spomni na zlate čase Hollywooda, ko si lahko zvezdo našel na vsakem vogalu. Namesto Matta Damona je bil v igri Mark Wahlberg, eno glavnih vlog bi moral igrati tudi Bruce Willis, ki se ni strinjal s samim potekom zgodbe, na hitro boste ujeli Henryja Silvo in Angie Dickinson, ki sta igrala tudi v originalu, Don Cheadle pa je v tv filmu The Rat Pack igral Sammyja Davisa, kar je dober insajderski štos.

Ocena: 7/10

OCEAN’S TWELVE

Film, ki mu manjka samo še Tom Cruise.

Ko človek gleda Ocean’s Twelve, domiselno, originalno, prebrisano in dinamično nadaljevanje uspešnice Ocean’s Eleven, dobi občutek, da so ga povabili na zabavo. Na rojstni dan Brada Pitta, ali če hočete, na rojstni dan Julie Roberts in Georgea Clooneyja. Na oskarjevski after pary, kamor ne smejo niti najbolj znani novinarji. Na privatni žur največjih hollywoodskih zvezd, kjer manjka samo Tom Cruise. In samo pomislite, na hitro se oglasi celo Bruce Willis, Julia Roberts pa zaigra Julio Roberts in se po telefonu pogovarja z Julio Roberts. To je čisti egotrip. Inovativni dotik Stevena Soderbergha, ki zvezdam kot za šalo vzame glamur in jih spremeni v igralce. V filmske like, ki nimajo časa za poziranje. Ki morajo igrati zvito zgodbo in spremljati še bolj zvite preobrate. In ravno zato nam ne gredo na živce. Ravno zato uživamo v njihovi družbi. Ravno zato bi z veseljem pojedli še tretje in četrto nadaljevanje. In George Clooney je spet Danny Ocean, premeteni in očarljivi mastermind, ki se mora s svojimi pajdaši umakniti v Evropo, natančneje v Amsterdam, Paris in Rim. Tja, kjer jih slava ne doseže. Tja, kjer bodo lahko v miru zbrali 190 milijonov dolarjev, ki jih zahteva nestrpni in uglajeni gangster Terry Benedict (Andy Garcia), kateremu so kot veste leta 2001 ukradli 160 milijončkov in speljali ženo Tess (Julia Roberts). »Vrnili mi boste z obrestmi. Časa imate samo 14 dni,« jim zagrozi odločni Benedict, fantje pa že tuhtajo, kako bodo znova izvedli rop stoletja, prevaro vseh prevar in enkrat za vselej opravili tudi s konkurenco. Z zagnanim in ravno tako genialnim tatom Francoisom Toulourjem (Vincent Cassel), Arsenom Lupinom moderne dobe, ki je seveda prepričan, da je number one. Da je najboljši, da nima konkurence, da si zasluži prvo mesto na listi največjih roparjev vseh časov. Igra se prične, zabava bo divja, Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, Jr. in Peter Lawford, člani znamenitega Rat Packa, ki so že leta 1960 posneli svojo inačico največjega ropa vseh časov, pa so seveda še enkrat vstali iz groba in si privoščili divjo orgijo alkohola, kokaina ter žensk.

Ocena: 8/10

OCEAN’S THIRTEEN

Film, na katerega bi bil ponosen tudi Frank Sinatra.

Fantje spet uživajo. Tako kot v filmih Oceanovih enajst in Oceanovih dvanajst. Spet so lepi, elegantni in dovolj kul, da gledalec nima težav z njihovimi zvezdniškim imidžem. Tokrat spravijo na Ala Pacina, na nezmotljivega, samozavestnega in vase zagledanega lastnika verige hotelov, ki je v Las Vegasu pravkar odprl nov igralni salon. Novo meko za bogataše, ki naj bi tako kot vsi njegovi hoteli dobila pet zvezdic in poletela v nebo. In zgodba je spet narejena tako kot je treba, glavni junaki pa so znova  zelo sproščeni, zabavni, gledljivi in taki, da bi lahko z njimi brez težav šli tudi na morje. To ni le film, to je tudi njihova žurka. Redki so filmi, ki jih tako zvezdniška ekipa ne pusti na cedilu. Ki znajo spretno, elegantno in s stilom zvoziti do konca. Ki več kot namazano obračajo zaplete, dialoge, ideje in razplete. In to že tretjič zapored, kar je vsekakor fenomen posebne vrste. Kultna trilogija, ki ji zlepa ne boste našli para. In film, na katerega bi bil več kot ponosen tudi dobri stari Frank.

Ocena: 8/10

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s