DIE WALDER SIND NOCH GRUN

Režiser Marko Naberšnik, tudi avtor odličnega Petelinjega zajtrka in zelo dobrega Šanghaja, je očitno hotel ubiti avstrijski film. Ali še bolje, avstrijski film spremeniti v slovenski film. V tistega slabega, nezanimivega, mrtvega, sterilnega in jebeno dolgočasnega. Naberšnikov film zgleda kot diverzant, ki so ga podtaknili Avstrijcem, da jim zjebe filme. Kadri so predolgi in razvlečeni, glavna igralca nimata toliko karizme, da bi lahko zvozila cel film, Naberšnik pa se ves čas obnaša kot da ni na velikem platnu ampak v pofukanem gledališču. Dejansko ne morem verjeti, da je lahko slovenski režiser v tujini posnel tako zelo posran film. Ali še bolje, tako zelo slovenski film, ki ga je pač zakamufliral z nemškimi dialogi. V uri in pol se ne zgodi čisto nič. To je uro in pol dolg film, ki je uro in pol predolg. Čista polomija, ki naj bi prikazala krutost in realizem prve svetovne vojne. Namesto tega seveda prikaže ultimativni dolgčas, enkraten za delanje samomora. Po tako zanič filmu, bi morali Naberšniku vzeti pravico do snemanja filmov. In mu prepovedati potovanja izven naših meja, kjer nam dela sramoto. Porazen film, res. Z eno samo svetlo točko na koncu, ko glavni junak prerešeta telefon. Če bi prerešetal še Naberšnika, bi bilo pravici seveda zadoščeno.

Ocena: 2/10

Gozdovi-so-še-vedno-zeleni

14 thoughts on “Die Wälder sind noch grün (Gozdovi so še vedno zeleni)

  1. Prav zato sem na začetku pohvalil oba njegova prejšnja filma.
    Ampak ta je tako porazen, da si drugega kot takšno pljuvanje ne zasluži.
    Res ga je lahko sram. Jaz bi na njegovem mestu nehal snemat filme in bi se skril nekam.

    Všeč mi je

  2. Škoda 😦 jaz pa sem se ga veselil…kot velik ljubitelj gora mi je se bilo boljse da bi ga sel pogledat.
    Sneman je na Rombonu…
    In zdaj ga nebom sel v kino bom pocakal na “partis”.

    Všeč mi je

  3. Zanimivo, totalno obraten komentar na MMC: http://www.rtvslo.si/kultura/liffe/liffe-gozdovi-so-se-vedno-zeleni/351214
    nina2000
    # 15.11.2014 ob 15:15
    Čeprav sem o filmu kar nekaj prebrala, me je film izjemno presenetil. Nisem si mislila, da te lahko tako”drobna” zgodba tako zelo prevzame. Med gledanjem filma me je grabila panika in klavstrofobija, ko sem si sebe predstavljala v takšnih okoliščinah. Res izjemen prikaz stiske vojaka in nesmisla vojne. In fotografija je res neverjetno dobra, prepričljiva, smiselna. Tudi naša družba je bila deljena glede konca, a sama sem ga sprejela, čeprav je res, da te kar malo šokira in “zbudi”. Bila sem na strani tistih, ki smo ga zagovarjali. Predvsem zadnji kader ti da misliti, da so vse te podobe, ki nas nemo gledajo s fotografij v muzejih, v resnici tragične usode, kakršni smo bili priča v filmu. In zato še kako resnične, čeprav zaradi zgodovine pozabljene. Čestitke!
    ***
    Zdaj me pa zares zanima odziv v Avstriji! Kritikov in navadnih gledalcev. Morda ga bodo gledali kot fotografje v muzeju?

    Liked by 1 person

  4. Iztok, mislim, da velja tisto, kar si sam zapisal – okusi so različni. Tebi pač ni sedel. Kritiko je film dobil pozitivno celo v Hollywood Reporterju: http://www.hollywoodreporter.com/review/woods-are-still-green-shanghai-714018 . Več od tega skoraj ne gre. Marcel je bil za+, Avstrijske kritike pa so bile tudi pozitivne:
    http://www.kleinezeitung.at/s/kultur/wohin/kino/4186761/Ab-12-September_Die-Waelder-sind-noch-grun- Tudi Hrvati so ga dobro ocenili: http://www.fak.hr/recenzije-2/novi-filmovi/the-woods-are-still-green-m-nabersnik-2014/ Sama sem si ga ogledala na Liffu. Ni mi bil super, a bil mi je bil soliden.

    Všeč mi je

  5. Rad bi slišal mnenja navadnih smrtnikov. Grem stavit, da so zaspali med ogledom.
    Vem, da ga kritiki hvalijo, zato sem ga tudi šel gledat z velikimi zanimanjem.
    Ampak jaz sem crknu od dolgčasa. Vsi ti dolgi kadri, kjer se nič ne zgodi, so meni grozni.

    No pa da slišim zakaj ti je bil soliden in ne totalno zanič? Pa tudi igra obeh junakov mi je sila povprečna. Še posebej ranjenega vojaka, ki se mu na sto kilometrov sliši, da je Slovenec.

    Všeč mi je

  6. Ker vem, kako goreče zastopaš svoja stališča – primer Modrijani 🙂 – verjamem, da ti film ni bil všeč. Tu ni debate. Če me sprašuješ, kaj je bilo meni OK: mene dolgi kadri niso motili, minimalističen koncept filma me je prepričal, posnet je bil fenomenalno, pa zvočna kulisa filma mi je bila dobra. Vsi ti naravni zvoki vetra, škripanje lesa, bobnenje v dolini, dež… jaz sem se brez težav vživela v zgodbo. Še najbolj me je motil nedodelan odnos med ranjenim in mladim vojakom. Tu bi se dalo več narediti. Nemščina ranjenega vojaka me ni motila, saj je igral Čeha in ne Avstrijca, zato sem njegov akcent kupila. Nemško tudi sicer razumem premalo in se mi je zdelo vse isto 🙂 Moja ocena na tvoji lestvici bi bila 6/10

    Všeč mi je

  7. Večkrat mi sedejo “manj je več” filmi, ampak tule je ta “manj” grozno dolgočasen. In ti jebeni dolgi kadri, fak no. Recimo tisto zlaganje šibic pa podobne fore. Mašila in čisto nič drugega. Odnos med vojakoma pa itak porazno prikazan. Nič od nič no. Le sanjska sekvenca je kul pa na koncu, ko ustreli telefon, kot sem že rekel. Zvočna kulisa je meni čisto povprečna, posnet pa je kot dokumentarec o naravi, le da se v dokumentarcih vedno kaj zgodi s kako živaljo ali rastlino, tukaj pa popolnoma nič. Ma res zanimivo, da te je prepričal kar solidno. Mene res ni. Prijatelj, ki je bil z mano v kinu, pa je hotel ven in sem ga komaj prepričal. Proti sredini pa sva se oba borila, da nisva zaspala. Mi pa ni jasno, kam je Naberšnik zmetal 200 tisoč evrov.

    Všeč mi je

Komentiraj