INHERENT VICE

Jebeno dober film. Originalen, unikaten, pogumen in tako zelo kul, da mu gledalec komaj sledi. Prav to, da ima tako zelo zmedeno zgodbo, ga dela še boljšega. Nimaš kaj, Paul Thomas Anderson, režiser in scenarist, ki tokrat pošteno povoha Roberta Altmana iz sedemdesetih, je vizionar. Je filmar z jajci, ki ne jebe sistema in fura svojo špuro, v kateri se seveda več kot odlično znajde Joaquin Phoenix, ki znova pokaže perfektno igralsko kreacijo. Phoenix je rojen za vlogo Larryja “Doca” Sportella, privatnega detektiva in hipija, ki se zaplete v intrigantno pizdarijo, ki ji ni videti konca. In to samo zaradi svoje bivše punce Shaste (pogumna in prepričljiva Katerine Waterston), filmske fatalke, ki ga potegne v zmešnjavo. V zanimivo, napeto, zabavno in odštekano dogajanje, kjer sreča tudi policista Big Foota (enkratni Josh Brolin), bogataša Michaela Wolfmana (dobrodošli Eric Roberts), zobozdravnika Rudyja Blatnoyda (več kot dobrodošli Martin Short), odvetnika Sauncha Smilaxa (vedno skulirani Benicio Del Toro), čudaškega aktivista Coyja Harlingena (zabavni Owen Wilson) in recimo svojo ljubimko Penny Kimball (Reese Witherspoon), ki so vsi tako ali drugače povezani s Shasto in njenimi težavami. Če rečem, da razumevanje zgodbe sploh ni point tega filma, ne zgrešim kaj dosti. Zgodba ni taka zato,da bi jo skušali razumeti, ampak je taka zato, da enkratno deluje kot poklon sedemdesetim, tudi zaradi atmosfere in stajlinga, da ne bo pomote. Inherent Vice ni za vsakogar, toda tistim, ki ga začutijo in poštekajo, pa daje nepozabno filmsko izkušnjo, ki je ne bodo pozabili še dolgo časa.

Ocena: 8/10

VICE_SUPPER_BBD_Online_RGB_INTL

7 thoughts on “Inherent Vice

  1. Tole je en tak čudaški film in ne vem, kaj je hotel umetnik s tem povedati. Če bi ga gledal v kinu bi po eni uri zanesljivo odšel iz dvorane. Film zame sodi v kategorijo Malikovega The Tree of Life in Villenevovega Enemy. Verjamem, da je par procentom ljubiteljem filmov to všeč, samo sam ne sodim med njih. Pa mislim da nimam težav s kompleksnimi zgodbami. Z veseljem sem dvakrat v enem dnevu pogledal Memento. Samo tole…!?

    Všeč mi je

  2. Kot fan P. T. Andersona moram priznat, da se strinjam z Onyxem. Zares zmeden film, kjer res ni namen, da slediš zgodbi, ker preprosto ne moreš. Tole je zelo zajeban in utrudljiv film. Tudi če pustiš vso zgodbo in naracijo ob strani, težko začutiš vzdušje, ker ti je preprosto vseeno za vse kar se dogaja in ni nobene povezovanosti.
    Tebi Iztok, pa priporočam, da rewatch-aš Boogie Nights, ker se mi zdi, da si mu naredil krivico in bi te moral bolj navdušiti.

    Všeč mi je

  3. Nevem, tko sem mel v spominu. 🙂 Mogoče sem kje med komentarji videl ali pa sem kaj zamešal. No kakorkol, rewatch lahko vseeno nardiš, da napišeš recenzijo. 🙂

    Všeč mi je

  4. Po moje si zamešal z There Will Be Blood, ki me je razočaral in ga moram morda res še enkrat videt.
    Za Boogie Nights pa se spomnim, da me je porno insajderstvo navdišilo, drugi del filma pa se mi je zdel povprečna kriminalka.
    Očitno je res čas za ponovem ogled. Že zaradi Roller Girl 🙂

    Všeč mi je

  5. Ja točno ja, možno da z There Will Be Blood. Se splača ja, pa zaradi vseh dobrih performansev, od Burta Reynoldsova najboljša vloga.

    Všeč mi je

Komentiraj