IMAG0991

IMAG0990

IMAG0989

IMAG0988

Jp, v nedeljo so v vseh Cineplexxih po Sloveniji ekskluzivno zavrteli prvega Terminatorja iz leta 1984. Tako nora in vrhunska ideja, da sem komaj dihal. Takrat sem bil namreč premajhen, da bi šel v kino, pa niti spomnim se ne, da je v naših koncih igral. Videti Terminatorja na velikih platnih je čista pornografija. Tako nepozabno in veliko doživetje, da ga lahko ure in ure razlagaš vnukom na smrtni postelji. Terminator, ki ga je kot veste režiral maestro James Cameron, namreč še vedno izgleda odlično. Še vedno je film, da se reče. Še vedno je boljši od večine filmov, ki jih danes vrtijo v kinu. Posebni efekti so se resda malce postarali, toda nič usodnega, prej jebeno dobra nostalgija kot minus. In tu je Arnold faking Schwarzenegger, zlobni, divji, perverzni in brezkompromisni kiborg, neuničljivi robot, ki hoče na vsak način umoriti Lindo Hamilton, nesrečno natakarico Sarah Connor, ki bo čez devet mesecev rodila sina Johna Connorja, preroškega voditelja “upora proti mašinam”, katere bodo v naslednjem tisočletju zavzele naš planet. Matrica pred Matrico, legendarna enovrstičnica: »I’ll Be Back,« srhljivo popravljanje roke in očesa, frajerska sončna očala, klorofilni Bill Paxton v vlogi jezikavega punkerja, minutni Lance Henriksen, sicer prvotna izbira za hudobnega robota, ravno prav skrivnostni Michael Biehn, ki priskoči na pomoč Lindi Hamilton in njenim joškom, ter spretna, ostra in dinamična režija novinca Jamesa Camerona. Kult vseh kultov in klasika za vse večne čase, ki jo preseže le drugi del, kjer je vse še bolj dovršeno, resda tudi bolj napihnjeno, toda tako vrhunsko, da gledalec ne more verjeti. No ja, natanko tak je bil leta 1984 tudi prvi Terminator, temačna vizija prihodnosti, kjer skorajda ni bilo prostora za humorne vložke. Terminator je izvrstna futuristična srhljivka, napet triler in dinamična akcija, kjer sapo lovi tudi gledalec. Cel kup ponarodelih prizorov, s katerimi sem rasel tudi sam. In tempo, za katerega bi filmi ubijali. Četudi večkrat na prvo žogo, vseeno dovolj kompleksen in kvaliteten izdelek, kjer bi lahko Arnold Schwarzenegger karizmo prodajal na tržnici. Slogovna poslastica z dovolj logike. In udarna akcija z dovolj inteligence. Pač mojstrska mešanica vsega kar je treba, da nek film postane kultna roba. Temačen, zajeban, udaren, prepričljiv in tak, da ga nikoli ne pozabiš. Vse to je Terminator, verjetno eden najbolj znanih filmov vseh časov.

IMAG0987

IMAG0986

IMAG0985

IMAG0983

Jasno, Slovenija je čista vukojebina. Taka, da ob mitskem kino predvajanju prvega Terminatorja ostane doma. Pofukani tv in torrent lenuhi, ki najdejo tisoč izgovorov zakaj v nedeljo ob osmih zvečer niso mogli v kino. Najbolj debilen je seveda ta, da so film že videli. So faking what, budale jedne. Tudi jaz sem ga že videl. Stokrat, če hočete. Ampak ne v kinu. Ne na velikem platnu. Ne tako kot se spodobi in kot si ta film zasluži. Že to, da v kinu spet vidiš Lindo Hamilton in Michaela Biehna, je orgazem. Kaj šele, da vidiš Arnolda Schwarzeneggerja in njegovo futuristično klasiko. Pa ne mi prodajat, da smo si ljudje različni. Ni res. Eni so pač totalni debili in pika. In zaradi takih si naša kina ne morejo večkrat privoščiti takih enkratnih izletov v preteklost. Zaradi takih smo ostali prikrajšanji za nepozabna doživetja, kjer bi lahko v temi kina spet videli svoje najljubše filme in znova podoživeli nostalgijo iz mladosti. Za bruhat, res.

17 thoughts on “Terminator in vukojebina

 1. Hehe, spet si v manjšini. A ni to grozno? No, tudi jaz se velikokrat tako počutim, ko pravim, da je Barbika kriv za veliko sranja, ki ga moramo prebavljati. Razlika je v tem, da tista jebena večina, ki ima v glavah puding in zato spomin zlate ribice in se še vedno slinite takoj, ko se el prezidente sploh omeni, povzroča, da gre vukojebina po grški poti, pri tebi pa samo za en film, ki si ga v kinu očitno ni ogledalo dovolj ljudi. In da citiram tvojega idola: so what? So fucking what? Če imaš keš, najemi dvorano in si naredi privatno projekcijo, zraven lahko žreš kokice pa še kake misice ti ga lahko v miru zraven vlečejo.

  Všeč mi je

 2. Prvi in drugi del sta dobra, tretji in četrti del pa malo manj. Peti del mi obeta, sem optimističen. Samo, da ne bo razočaranje kot je bilo pri Jurassic world.

  Se ti ne zdi, da si na koncu preveč pretiraval? Nekateri sploh nismo vedeli, da igra, pa tudi nedelja zvečer (ura?) je za marsikoga priprava na nov delovni teden, sploh, če se mora v ponedeljek, po možnosti, res zgodaj zjutraj vstati. Je pa to zagotovo dogodek….

  Všeč mi je

 3. AndrejM, ti si resnično obseden s Pahorjem. Kaj moraš v sleherni temi nabijat o njem? Vredu, vemo da ti gre na kurac, ampak si že prekleto tečen s tem…

  Všeč mi je

 4. Knox, tega nisem vedel. Pohvalno.

  mOnSt3r, se strinjam za cene, ampak doma je še vedno kurac v primerjavi s kinom. Še posebej, ko pride do velikih filmov z razkošnimi efekti.

  AnBan5, vrtijo vse, kar se vrti v Hollywoodu in še kje.

  Všeč mi je

 5. Se strinjam zato grem take filme vedno gledati v kino. Ne razumem zakaj se cineplexx in podobni ne zamislijo malo glede cen, recimo ko je imel cineplexx pred nekaj meseci neko akcijo in so bile karte po 1,99€ je bil Cineplexx Kranj poln… Mislim če bi bile karte po 3€ in 4€ (za 3d filme) bi bil obisk precej večji, no vsaj jaz bi bil še bolj pogosto v kinu. 🙂

  Všeč mi je

 6. Mislim spremljam na način, da imam všečkano, folowing & shit, in občasno mi vsako sranje od njih meče na prva mesta, sedaj pa nič, mogoče me pa niso demografko zajeli.

  Všeč mi je

 7. MacGyver,

  me veseli, da spremljaš moje pisanje. Ja, malo sem obeseden s slovenskimi politiki, ne samo Barbiko, ker moram zaradi njih živeti v vukojebini brez prihodonosti in da zato razmišljam, kdaj se bom z družino iz te vukojebine izselil. A je to morda dovolj velik razlog? Sicer pa, ko boš naletel na moje komentarje, mirne duše pojdi naprej in se ne obremenjuj z mano. Tudi jaz se s tabo ne :).

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s